Schumi bakom nya superbilen

Ferrari i en klass för sig – tack vare tysken

Foto: ap
Fortfarande kung Sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher är testförare för sitt gamla stall Ferrari – och ligger bakom förbättringar av motorelektroniken i årets F1-bil.
SPORTBLADET

Formel 1 utan Michael Schumacher – glöm det.

Han är mannen bakom årets Ferrari.

Den sjufaldige världsmästaren avslutade sin karriär med ett VM-silver hösten 2006, i fjol var hans titel rådgivare men inför årets säsong är han testförare – och hjärnan bakom superbilen.

– Ferrari är redan världsmästare, sade Toyotas Jarno Trulli till Motorsport­total efter det att Ferrari krossat dem under testerna i Bahrain.

– De tävlar i en egen liga.

Optimerat motorn

Hans teamkollega, tysken Timo Glock tillägger:

– De kör som om de fortfarande använder sig av elektroniska hjälpmedel. Det är otroligt hur de kan lägga på gas i utgången av kurvan.

Men det handlar inte om någon förbjuden elektronik – utan om en tysk perfektionist.

Michael Schumacher har vid ett antal tillfällen, senast i måndags, testat årets bil för att optimera motorinställningarna.

–?Det stämmer, jag har framförallt koncentrerat mig på att förbättra motorelektroniken, säger ”Schumi” till tidningen ”TZ”.

Under testerna har han försökt att hitta den optimala grundinställningen av motorn för att förhindra att hjulen spinner för mycket. I?stället ska kraften föra bilen stabilt ut ur kurvan utan att tappa i balans eller hastighet.

”Han är guld värd”

Enkelt beskrivet ett antispinnsystem som är helt legalt.

– Michael är klart bäst när det gäller den biten, han är guld värd för Ferrari, säger Schumachers manager Willi Weber till Sport1 och Ferraris chefstekniker Aldo Costa håller med:

– Ingen har mer erfarenhet inom det området än Michael Schumacher.

Under vinterns tester har Ferrari, trots vissa problem med tillförlitligheten, varit det klart starkaste teamet. Hittills har konkurrenterna förlorat upp till en sekund på tester över 20 varv.

–?Jag blir inte förvånad om Ferrari är bäst i Melbourne, säger den trefaldige mästaren Niki Lauda enligt Motorsporttotal.

– De är mellan 0,5 och 0,8 sekunder snabbare än sina konkurrenter under tävlingsmässiga förhållanden.

Bättre på allt

Hans analys får även stöd av Michael Schumacher:

–?Årets bil är bättre än fjolårets på alla områden, sade tysken när han testat bilen i måndags.

– Den här bilen kan vara med och kämpa om segern redan i det första loppet.

Premiären sker i Australien den 16 mars.

FAKTA

Pole position

1 Michael Schumacher

?Ferraris nya superbil tycks gå som på räls. Tacka den sjufaldige världsmästaren för det. Han har testat bilen vid flera tillfällen, var marginellt efter Kimi Räikkönen i måndags och har hjälpt till med inställningarna så att övergången till livet utan elektroniska förarhjälpmedel blir smidigare.

Det ser ut som om han lyckats.

2 Rickard Rydell

?En svensk med världsmästarambitioner. Han ska köra hela världsmästerskapet för standardvagnar, WTCC för Seat Sport 2008. Säsongens första av 24 tävlingar körs i Curitiba, Brasilien med start i helgen.

I fjol dominerade BMW.

3 PG Andersson

?I fjol drabbades han av lunginflammation, i år blev han av med resväskan. Men nu är bagaget återfunnet och tillsammans med Jonas Andersson laddar han inför Mexikos rally-VM.

Världsmästaren Sebastien Loeb, som bröt i Sverige känner sig lite pressad eftersom han inte vill mer till VM-ledaren Mikko Hirvonen, Finland.

4 Troy Bayliss

?Leder VM i Superbike efter premiären i Qatar, där tog han den första segern för Ducati 1098. Men det var två tuffa lopp och helgens andra tävling på Phillip Island är värd sin plats i helgprogrammet.

5 Kyle Busch

?Leder NASCAR med sex poäng före Ryan Newman efter två körda lopp, på söndag är det dags för Las Vegas. I fjol vann Jimmie Johnson, i år har han som bäst varit tvåa. I Fontana senast.

7 Ross Brawn

?Hos Ferrari var bara mästerskapssegern tillräcklig, hos Honda är läget ett annat. Stallet gör privata tester i Jerez den kommande veckan då de har fått sitt nya aerodynamikpaket.

8 Nico Rosberg

?Williams tyske förare lämnade ett djupt avtryck efter testerna i Barcelona. I alla fall enligt Michael Schumacher.

– Jag är djupt imponerad, säger den sjufaldige världsmästaren till Blick.

9 Patrik Sandell

?Sveriges hopp i JVM i rally kör premiären i Mexiko. Tillsammans med kartläsare Emil Axelsson hoppas han på en framskjuten placering i sin Renault Super 1600.

10?Hans Geist

?Är mannen bakom en ny bana i ryska Volokolamsk, den ska öppna 2010 och har kapacitet för 100 000 åskådare. F1 är en förhoppning, men:

– Banan är till för all typ av racing, vi förväntar oss att få arrangera både MotoGp och DTM, säger österrikaren till autosport.com.

Motorstopp

Pierre Lundin

?Fyra i världen i fjol, men i år missar båtstjärnan premiären av F1. Han säger till Eskilstunakuriren att han hans material är försenat och med fjolårets båt har han ingen chans på toppplacering och därför struntar han tävlingen i Qatar.

Han räknar med att köra de övriga nio racen, med start i maj.