Pole Position

Veckans motorlista

SPORTBLADET

1 RONNIE PETERSON

I går var det 30 år sedan Ronnie Peterson omkom på Monza. Den 10 september 1978 startade han Italiens GP i tredje led, men kraschade efter starten och han avled sedan av skadorna. Han vann tio F1-lopp och var tvåa i VM 1971. I januari 2007 röstade världens största F1-magasin, F1-racing, fram tidernas bästa förare. Ayrton Senna vann, före Michael Schumacher, men Ronnie Peterson var femma. Det säger en del om hans storhet.

2 VALENTINO ROSSI

Teoretiskt sett kan han ta sin 8:e VM-titeln redan i Indianapolis den här helgen. Vinner han MotoGP-loppet samtidigt som den regerande mästaren Casey Stoner kör ur och Dani Pedrosa inte tar mer än två poäng så är saken klar.

– Efter segern i Misano svävar jag i den sjunde himmeln, men nu möts jag av en helt annan utmaning, säger han.

3 FELIPE MASSA

Han fick segern nästan till skänks på SPA sedan Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes, straffats för en incident med

Kimi Räikkönen. Nu har Ferraris brasse bara två poäng upp till britten och det är hemmalopp på Monza.

4 DAVID PHILLIPPAERTS

I helgen kan italienaren bli världsmästare i MX1 i säsongsfinalen på hemmaplan. I så fall blir han Italiens sjätte världsmästare, den första sedan 1999. Han jagas av den regerande mästaren, belgaren Steve Ramon 14 poäng bakom.

5 FERNANDO ALONSO

Enligt den italienska TV-kanalen Sky och tyska ”auto, motor und sport” har den dubble världsmästaren skrivit på ett treårskontrakt med BMW.

– Jag bestämmer mig inom kort, säger spanjoren som har rätt att bryta samarbetet med Renault.

Renault avslöjar sitt förarpar för 2009 under vinteruppehållet, meddelar Flavio Briatore.

6 KENNETH HANSEN

Seger i Tjeckien och den svenske legendaren har ledningen i rallycross-EM med tio poäng när två lopp återstår. I helgen kör de i Polen. TV 4 sport kl 15.15

7 DANI PEDROSA

Han har bytt däck, från Michelin till Bridgestone, och i helgens MotoGPlopp i Indianapolis, USA, kör han med en ny Honda RC212V. Stallkompisen Nicky Hayden har haft den cykeln sedan Donington. I USA kör båda två med nya motorer.

8 FRANCOIS DUVAL

Han ska även köra säsongens två sista WRC lopp i Japan och Wales. Det var tänkt att han skulle köra på Korsika och i Spanien för Fords fabriksteam och sedan avsluta säsongen, men sponsorer har gjort det möjligt att köra resten också.

Frågan är i vilken bil.

9 NIKI LAUDA

Den förre F1-föraren har gift sig, med den förre flygvärdinnan Birgit Wetzinger, 29. Enligt motorsporttotal ryktas det om att bruden är gravid, 59-årige Lauda har två söner från sitt första äktenskap.

10 ALX DANIELSSON

Kör inte Porsche Carrera cup i helgen, istället blir det Jetstream Motorsport och säsongsfinalen av Porsche Mobil 1 Supercup på Monza. Allt i samband med F1.