Veckans motorlista

SPORTBLADET

1 SEBASTIAN VETTEL

I Tyskland har han länge kallats för Michael Schumachers arvtagare, på Monza var han den yngste någonsin att ta poleposition och sedan körde han en Toro Rosso till seger. Bara det är en bedrift.

2 KENNETH HANSEN

Den svenske legendaren är europamästare i rallycross för 14:e gången, trots att det återstår en EM-deltvävling. Grattis!

3 RICHARD GÖRANSSON

Ingen har fler STCC-segrar, ingen har fler totalsegrar (3) och ingen har fler delsegrar (28). Nu leder han mästerskapet inför finalen på Mantorp om en vecka. Fredrik Ekblom måste ta in 13 poäng och Thed Björk 14 för att gå om i sammandraget.

4 DAVID PHILIPPAERTS

Det är årets världsmästare i motocross, bland annat har han vunnit nio VM-deltävlingar. Italienaren, som fick bli världsmästare på hemmaplan vann före den regerande mästaren Steve Ramon, Belgien och dennes landsman Ken de Dyker.

5 NICKY HAYDEN

Nu är det klart, motoGP-världsmästaren från 2006 lämnar Honda för att köra för Ducati nästa år. Där blir han teamkollega med Casey Stoner, VM-guld 2007.

6 MATTIAS EKSTRÖM

Fyra i DTM, tio poäng bakom den ledande stallkompisen Timo Scheider. Seger krävs, annars blir det svårt att försvara titeln.

7 RICKARD RYDELL

Fyra i WTCC med 15 poäng upp till ledaren Yvan Muller.

– Men jag har fortfarande alla chanser, även om deras förutsättningar naturligtvis är bättre, säger han till motorsporttotal.

8 PATRIK SANDELL

Han och Emil Axelsson är nominerade till Pirellis Shoot-out. Pirelli och FIA ger två förare chansen att köra sex VM-deltävlingar. 18 förare, en från varje europeiskt land som arrangerar en VM-deltävling, slåss om de två platserna den 23–25 oktober.

9 VALENTINO ROSSI

Är på väg att bli världsmästare i MotoGP, men denna vecka är han på listan eftersom både han och MC-kollegan Loris Capirossi ska testa rally. Rossi ställer upp i Storbritanniens WRC-lopp bekräftar hans pappa Graziano för autosport.com. Capirossi ska köra Suzuki Tempest Rally, även det i Storbritannien.

10 CHRIS POOK

Han syntes i Monza och mannen som tidigare var ansvarig för F1 i Longbeach ska nu vara på väg att ta F1 tillbaka till USA. Enligt webmagasinet GPplus arbetar man nu för att bygga en ny F1-bana i närheten av Palm Springs Kalifornien. Där ska finnas plats för 120 000 åskådare.