Motorlistan

1 Valentino Rossi

SPORTBLADET

Han kan ta hem VM-titeln i MotoGP redan på söndag morgon. Italienaren kommer till Japan med 87 poängs försprång på den regerande mästaren Casey Stoner. Har han mer än 76 poängs försprång efter loppet tar han hem sin sjätte MotoGP-titel, trots att tre lopp återstår. Det ”enda” han behöver göra är att ta en pallplats.

– Vi har haft flera fantastiska lopp och nu är det matchboll, säger han i ett pressmeddelande.

– Men jag var i samma situation i Motegi 2005 och då kraschade jag.

Eurosport, söndag kl 06.16 eller Eurosport 2 kl 13.00

2 Felipe Massa

En poäng upp till VM-ledaren Lewis Hamilton och är, trots att han bara tog tre poäng på Monza, den av de två VM-kombatanterna som har bäst tendens – två segrar på de tre senaste loppen.

TV 6, söndag kl 13.30

3 Rickard Rydell

På bronsplats i WTCC. Han tog pole och var tvåa i det första loppet på Imola och sexa i det andra. Det gjorde att han klättrade en plats i förarmästerskapet. Tre tävlingshelger återstår.

4 Nicki Pedersen

Har fört nykomlingarna Lejonen till SM-final i speedway och laget är fortfarande obesegrat på hemmaplan i årets elitserie.

5 Sebastien Loeb

Rallykungens kontrakt går ut 2009, han vill fortsätta köra WRC, men kombinera det med någonting. Hittills har han testat Porsche Cup.

– Det var enormt skoj att få starta tillsammans med resten av fältet, säger han till Equipe.

6 Norvald Haaland

Norrmannen leder PRO Superbike inför säsongsfinalen på Mantorp. Men han utmanas av Jan Hansson och Freddy Papunen.

7 Andreas Jonsson

Speedwaystjärnan bojkottar lag-VM och SM-finalen nästa år. Anledningen är att förbundet (Svemo) bötfällt honom eftersom han avbröt årets SM-final. Jonsson hoppade av tävlingen eftersom han ansåg att regnet gjort att banan var för farlig att köra på.

8 Mika Kalio

Efter sex år lämnar finländaren KTM för MotoGP. Enligt OÖnachrichten är det Ducatis juniorteam som gäller 2009. Enligt motorsporttotal vill KTM ersätta honom med Mattia Pasini, som vann årets premiär.

Eurosport söndag kl 05.00

9 Tina Thörner

Tillsammans med Louise Friedestam tar hon över styrningen av Xlander Racing, nästa år blir det två bilar i Carrera Cup och en junior i gokart. Hennes egen aktiva karriär fortsätter självklart, nästa delmål är Dakarrallyt – i Sydamerika 2009.

10 Jens Edman

Han har provkört den Saab 9-3 BioPower som debuterar i STCC nästa år. Bilen presenteras under säsongsfinalen. Richard Göransson är redan klar mästare, men märkes-SM avgörs på Mantorp.

SVT1 kl 13.50

MOTORSTOPP

Mattias Ekström

Han var lite väl tuff mot Mercedesföraren Jamie Green och uteslöts efter loppet i Barcelona. Det gör att hans chanser att försvara titeln är mikroskopiska. Han är fyra och har 18 poäng upp till ledande Timo Schneider när två lopp återstår.