Kimi är tillbaka i Ferrari – och är etta på veckans motorlista

1 Kimi Räikkönen

SPORTBLADET

?Världsmästaren är tillbaka, i den nya Ferrarin. Italienarna var först med att presentera årets bil och finländaren är nöjd. ”Jag tror inte att vi måste göra några förbättringar just nu”, sade han efter jungfrufärden.

Lika glad är hans företrädare Michael Schumacher. ”Det första intrycket var väldigt bra, bilen är snygg och den ser snabb ut.”

Troligen kommer den sjufaldige världsmästaren att göra ytterligare ett test skriver motorsporttotal, men något datum är inte­ bestämt.

2 Jac Villeneuve

?Den ”gamla” F1-världsmästaren har hittat­ flytet, han var riktigt snabb i testerna inför­ Daytona 500, premiären av Nascar-­säsongen. Men hur länge stannar han? Enligt­ Speed-Channel kan samarbetet med Bill Davis snart vara över. Det ryktas om en utvärdering efter fem lopp. Villeneuve har ingen huvudsponsor på bilen och stallet har det tufft ekonomiskt. Stämmer ryktena om att Villeneuves manager Craig Pollock­ vill köpa in sig?

3 Lewis Hamilton

?McLaren-Mercedes är enormt stolta över den nya bilen som de presenterade i måndags och Lewis Hamilton satsar på att bli världsmästare – men det som fansen kommer att notera är att stallet på grund av spionskandalen står längst bort på depårakan och att förarna Hamilton och Heikki Kovalainen har startnummer 22 och 23.

4 Svenska rallyt

?Intresset är rekordstort, totalt är 173 förare anmälda vilket är 15 fler än rekordåret 1988. Det gör att arrangörerna måste ändra en del i planeringen för SM.

5 STCC

?Det blir elva deltävlingar på sju banor under årets STCC. En av dem blir ett stadslopp i Göteborg den 14 juni.

Premiären sker på Ring Knutstorp den 20 april och finalen körs på Mantorp Park den 28 september.

6 Fernando Alonso

?I mitten av januari kommer spanjoren att göra sina första tester för Renault i Jerez, men han gör det i fjolårets modell. Den nya bilen, R28 är klar först i slutet av månaden.

7 Alexander Wurz

?När ett lopp återstod av fjolårets F1-säsong sade österrikaren adjö till Williams och F1-karriären, nu gör han comeback. Som testförare för Honda.

8 Ökenrallyt

?Inget Dakarrally 2008 och nu letar man alternativ för 2009. Det första som nämnts är Sydamerika och Patagonien, där har det redan körts rallymaraton (”Las Pampas Rallye” körs i maraton-VM.) Även Budapest år intresserade av starten, skriver det ungerska magasinet BBJ.

9 Giancarlo Fisichella

?Den erfarna italienaren blir Adrian Sutils kompanjon i Force­ India, Vitantonio Liuzzi är stallets nye testförare. ”Force India var inte min enda, utan mitt bästa erbjudande,” säger Fisichella som lämnade Renault 2007. Force India är det nya namnet på stallet som tidigare hetat Spyker, MF1 och Jordan.

10 Christiano Da Matta

?Den före detta F1-föraren är på väg mot comeback. Da Matta som skadades svårt under ett Champcartest 2006 letar enligt amerikansk press efter en förarplats till Daytonas 24-timmars lopp som körs i slutet av januari.

FAKTA

MOTORSTOPP

Michael Schumacher

?Det är ingen tvekan Michael Schumachers F1-karriär är över. Att testa och hjälpa stallet under några lopp är okej, men mer blir det inte.­ Det förklarade han i och med att han tackade nej till att bli Ferraris nya stallchef i slutet av 2007. ”Han var den bästa kandidaten för jobbet, men han ville inte,” avslöjar Jean Todt i tyska ”Auto, motor und Sport”.