Teamkompisarna slåss om VM-guld

SPORTBLADET

Ibland är en andraplats en seger. Så var det på Monza.

För Jenson Button och för F1-fansen.

Foto: REUTERS
DUBBELSEGER Efter en seg sommar fick Jenson Button, till vänster, duscha i champagne. Men han fick stryk av teamkompisen Rubens Barrichello. Nu får de slåss om VM-titeln.

I tre långa månader har en frustrerad Jenson Button svarat på frågor om varför han inte längre vinner genom att säga att han är just frustrerad och bara skaka på huvudet.

Sur engelsman

Vårens vinnare har inte varit närvarande något av F1-loppen efter det i Turkiet den 7 juni, i stället har en sur engelsman som skyllt sina misstag på motståndarna bara tagit elva poäng på fem lopp. Hans teamkompis Rubens Barrichello har visat att bilen kan vinna, så som han gjorde i Valencia, medan Button har gnällt på att bilen inte har något fäste och att den inte känts bra.

Det har snackats om att han inte klarar pressen och Red Bulls Sebastian Vettel rusade plötsligt upp som en möjlig utmanare till det VM-guld som kändes solklart redan i maj.

Men i Monza hände någonting, killen med tredagarsstubben vaknade till liv igen och med en mästerlig strategi tog han sig tillbaka till prispallen.

Visserligen fick han stryk av Rubens Barrichello, tappade två poäng till teamkompisen och försprånget minskade till 14 poäng. Samtidigt så hittade han självförtroendet och i och med att Red Bull gjorde en katastrofal insats och bara tog en poäng på två bilar så är nu VM-kampen en uppgörelse mellan de båda förarna från Brawn.

Både Sebastian Vettel och Mark Webber har teoretiska chanser på ett VM-guld, men i praktiken kommer Brawn att göra upp kampen om VM-guldet internt.

Det återstår nu fyra lopp av säsongen och Ross Brawn kommer inte att göra något missctag med sitt team. Dessutom visade han att det inte finns några stallorder när han lät VM-tvåan Rubens Barrichello slå VM-ledaren Jenson Button.

Det hade aldrig hänt under Brawns tid med Schumacher i Ferrari - vi minns väl alla:

– Let Michael pass for the championship...

Så Monza gav oss tre vinnare, Rubens Barrichello som var först, Jenson Button som återuppstått och vi fans som får se en öppen kamp om VM, förhoppningsvis ända till finalen den 1 november.

Vid sidan av Sebastian Vettel är Nelson Piquet Jr den stora förloraren. Crashgate har förstört hans chanser på ett framtida jobb. Vem vill anställa en förare som kraschar bilen med flit och sedan lämnar ut teamet? Dessutom har affären blivit fruktansvärt smutsig sedan hans manager och teamchef Flavio Briatore insinuerat att Piquet har en nära relation med en man i medelåldern.

För mycket skit utanför banan

Nu väntar vi på världsrådets möte den 21 september, då avgörs Renaults öde.

Själv hoppas jag att jag där efter slipper skriva ordet världsråd en enda gång till, för i år är det allt för mycket skit som avgjorts vid sidan av banan.