Motorlistan 12 september

SPORTBLADET

Anna Andersson listar de som förtjänar att listas inom motorsporten.

Foto: AP

POLE POSITION:

1) Sebastian Vettel

Tysken vann på Monza för ett år sedan, då tog han sin första F1-seger någonsin och nu jagar han Jenson Button och Rubens Barrichello. Fem tävlingar återstår och F1 fortfarande spännande. Skoj!

Viasat Motor och RTL, söndag kl 14.00

2) Mikko Hirvonen

Sebastien Loeb förlorade segern i Australiens WRC eftersom Citroën bröt mot en regel, detta gav finländaren en ypperlig chans att ta hem VM-titeln. Två tävlingar återstår och finländaren har avgörandet i egna händer - det har inte fransmannen han behöver hjälp av teamkollegan Daniel Sordo.

3) Mikael Jernberg

Svensken är på jakt efter EM-guldet i rallycross men måste ta in sex poäng på norrmannen Sverre Isachsen i den sista deltävlingen som körs i Tjeckien den här helgen.

TV4 Sport, söndag kl 23.40.

4) Thed Björck

Han försvarar de svenska färgerna i STCC, två deltävlingar återstår och han leder före norrmannen Tommy Rustad.

Viasat Sport HD lördag kl 10.20 och Viasat Sport kl 11.05.

5) Giancarlo Fisichella

Italienaren debuterar för Ferrari på Monza, det är första gången sedan 1992 som en italienare kör för Ferrari på hemmabanan. Fisichellas plats i Force India tas över av en annan italienare, Toni Liuzzi som tidigare kört för Toro Rosso.6) Michael Schumacher

Tysken har förlängt sitt kontrakt med Ferrari och ska arbeta som rådgivare för stallet i tre år till. Men han kommer inte bara att arbeta med F1 utan även med serietillverkningen.

7) Adam Skornicki

Tillsammans med Krzysztof Kasprzak och Tai Woffinden tog han flest poäng när nykomlingarna Vargarna vann mot Västervik i SM-kvartsfinalen. Nästa match körs på tisdag och Vargarna drömmer om SM-guld.

8) Luca di Montezemolo

Ferraris president drömmer om att teamen ska få köra med tre bilar nästa år, han vill helst se Michael Schumacher i en bil.

– Det är bättre med tre bilar från de välbekanta teamen än med två bilar från ett team med förare som inte kan konkurrera, säger italienaren

9) Danica Patrick

Det ryktas från USA att hon kommer att förlänga sitt kontrakt med IRL till och med 2010, men sedan är det NASCAR som lockar. Nästa år ska hon komplettera IRL med vissa lopp i Nationwide Series och ARCA Stockcars.

– Danica kommer att köra NASCAR, att hon kommer att köra vår serie någon gång kan jag garantera, säger Tony Stewart, delägare i Stewart/Haas.

10) Chris Vermeulen

Suzukiföraren har svårt att få ett kontrakt i MotoGP nästa år, han förhandlar med Tech 3 men det teamet vill även ha Ben Spies. Enligt gpone.com vill Aprillas Superbike team ha australiensaren och då blir han teamkollega med Max Biaggi.

MOTORSTOPP:

Crashgate

Vilken röra. Nelson Piquet Jr anklagar Renault för att de beordrade honom att krascha under Singapores GP 2008. Teamet har svarat med att lämna in en polisanmälan och stämma Nelson Piquet och hans pappa. FIA däremot har lovat Nelson Piquet att han slipper straff, mot att hanberättar sanningen. Den 21 september svarar Renault inför FIAs världsråd och de riskerar att uteslutas ur VM.