Motorlistan 19/9

Foto: AP
Nelson Piquet Jr – tar hand om veckans pole position.
SPORTBLADET

Pole position

1) Nelson Piquet Jr

Under sin tid som förare hos Renault skapade han inte ens hälften så många rubriker som han gjort efter det att han har fått sparken. Crashgate är en av de största skandalerna i F1-historien. I veckan fick den siste playboyen Flavio Briatore lämna F1 och på måndag tar FIAs världsråd ställning till om Renaults framtid. Nelson Piquet har straffimmunitet - men han lär få svårt att få en ny F1-styrning.

2) Mattias Ekström

Det är nog sista chansen för Mattias Ekström. DTM kör i Spanien och han behöver hämta in det försprång som Audikollegan Timo Scheider har för att ha en chans på titeln.

– Jag ger inte upp, det är 25 poäng kvar att slåss om, säger svensken.

3) Joachim Ljunggren

Svensken tog VM-brons i enduro, en stark prestation av svensken som förbättrat sig mycket under säsongen. Nu satsar han på inomhus-VM i vinter, SM-tecknet har han redan tagit.

4) Mats Jonsson

Han är på väg mot sitt 15:e (!) SM-guld i rally, men då måste han vinna och Mikael Lindqvist får inte vara bättre än trea. Helgens tävling körs i Köping och efter den första dagen var PG Andersson i ledningen, 1,1 sekunder före Mikael Lindqvist. Mats Jonsson var 7,3 sekunder efter PG Andersson.

– Självklart skulle jag vilja avgöra redan nu och kunna köra finalen i Katrineholm helt utan press. Men jag vet att det inte blir lätt, varken Mikael Lindqvist eller Jonas Wigren ger sig utan fight, säger Mats.

5) Mike Gascoyne

Tillsammans med Lotus är F1-räven nu tillbaka. Men även om namnet påminner om Ronnie Petersons gamla stall är detta ett malaysiskt stall. Förarna ska presenteras innan den 31 oktober och det snackas om den förre F1-föraren Alex Yoong som är från Malaysia.

6) Felipe Massa

Nu är datumet för comebacken spikat. Han ska köra en go-karttävling i december, Granja Viana 500 i São Paulo.

– Om läkarna tillåter det så är jag med, säger Massa som var trea i tävlingen förra året.

F1 lär han inte köra innan det är dags för testerna i vinter.

7) Rickard Rydell

Det lär inte bli någon VM-medalj för svensken, men han är en viktig kugge för att SEAT ska kunna försvara sitt märkes-VM. Det återstår tre tävlingshelger i mästerskapet.

8) Dave Richards

Prodrive satsar på att ta sig tillbaka till WRC, men nu med en annan biltillverkare än Subaru. Det meddelar teamchefen Richards, teamet har vunnit tre förarmästerskap, senast med Petter Solberg 2003.

9) Marcus Ericsson

I helgen hoppar han in i brittiska F3 där han kör för Kimi Räikkönen, eller Räikkönen Robertson Racing, för att samla poäng för teamet sedan bär det av till Japan för att avsluta det japanska F3-mästerskapet där han är tvåa. Målet därefter är en plats i GP 2 2010.

10) Alan Prost

Det snackas om att han ska ta över som teamchef hos Renault efter Flavio Briatore.

– Det vore en ära för mig, säger den förre världsmästaren men han nekar till att han har pratat med teamet.

Andra namn som diskuterats är Citroëns framgångsrike WRC-chef Olivier Quesnel och Frédéric Vasseur chef för ARTs GP2-team. Dessutom har det snackats om David Richards, Prodrive och Craig Pollock.

Motorstopp

Flavio Briatore

Han föll troligen på eget grepp. Kritiken mot Flavio Briatore är hård efter skandalen och det mesta tyder väl på att det var han som var hjärnan bakom beslutet att låta Nelson Piquet krascha i Singapore förra året. Briatore och Pat Symonds har nu lämnat Renault. Allt för att rädda teamet kvar i F1.