Anna Anderssons motorlista

…varje vecka i Sportbladet

SPORTBLADET

POLE POSITION

1 KIMI RÄIKKÖNEN

Han dominerade helgen i Frankrike, även om han inte vann F1-loppet. Ett trasigt avgasrör förstörde hans dag och det var enormt imponerande att han tog sig i mål och att han kunde försvara sin andraplats.

– Jag tog åtta poäng, men jag var nära att bryta loppet och nu är jag närmare VM-ledningen än vad jag var efter loppet i Kanada, säger han enligt motorsporttotal.

VM leds av Ferrarikollegan Felipe Massa. Det är första gången sedan 1993 som en brasilianare är i ledningen – då hette han Ayrton Senna.

2 MATTIAS EKSTRÖM

Audi kör DTM på hemmabanan i Nürnberg, men det är Mercedes som traditionellt sett har varit starkast. Norisring är en bana där det brukar vara jämnt, där tusendelarna är avgörandet i kvalet.

– Jag har alltid drömt om att få vinna där, nu är det mitt åttonde år hos Audi och jag gör mitt åttonde försök, säger mästaren.

3 CASEY STONER

Seger i Donington senast och efter åtta av 18 lopp startar nu den regerande MotoGP-mästaren jakten på Valentino Rossi och Dani Pedrosa i sammadraget. Han har 45 respektive 34 poäng upp.

4 JOSH COPPINS

Räkna aldrig bort honom. Efter en tuff säsongsinledning är han tillbaka, och har bara 19 poäng upp till VM-ledaren David Philippaerts. I helgen körs VM i motocross i Tyskland, en uppladdning inför Uddevalla första helgen i juli.

5 KYLE BUSH

Han vann midsommarhelgens kraschorgie i Sonoma och leder Nascar inför helgens lopp. JP Montoya, som låg tvåa senast var riktigt förbannad på debutanten Marcos Ambrose som var orsaken till att colombianen snurrade och till slut slutade sexa.

6 FREDRIK EKBLOM

En ynka poäng har han ner till Thed Björk, tvåan i STCC, tre poäng ner till Richard Göransson och fyra ner till Robin Rudholm. STCC är lika spännande som F1. Till helgen är det Sturup Raceway som gäller.

7 LORIS CAPIROSSI

I Assen gör Rizla Suzukis MotoGP-förare comeback efter sin skada. Han bröt handen i Barcelona, men han missade bara ett enda lopp.

8 RUBEN XAUS

Han har skrivit på ett tvåårskontrakt med BMW och kör Superbike-VM 2009 och 2010. Vem som får den andra förarplatsen är ännu inte officiellt.

9 ROD NELSON

Williams chefsingenjör kan enligt Motorsport aktuell leta efter ett nytt lopp. Efter misslyckandet i Frankrike, där bilarna slutade på 15:e respektive 16:e plats, vill teamchef Frank Williams göra en rejäl förändring.

10 WRC

Cypern och Polen finns med i VM-kalendern nästa år. Ännu har FIA inte bestämt sig för hur många lopp som ska ingå i VM-serien nästa år.

MOTORSTOPP

DANIEL CARLSSON

Det är inte bara pinsamt. Det är uruselt av initiativtagaren till környkter.nu att sätta sig bakom ratten när han vet att han har druckit alkohol.

Rallyföraren lämnar trafiksäkerhetsprojektet, men tyvärr Daniel – skadan har redan skett.

Tänk efter före. Alkohol och bilkörning ska inte ens behöva nämnas i samma mening.