”Nästan omöjligt att ta sig till F1”

SPORTBLADET

Marcus Ericsson ska testa för F1.

Men jubla inte för högt.

Även om han rattar en F1:a nästa vecka är det otroligt långt till en plats på griden.

Det är lätt att jubla och skrika högt när det team som vunnit två VM-titlar i F1 bjuder in till ett tre dagar långt test.

Gör inte det. Inte den här gången.

Det har vi gjort så många gånger och vad har det blivit av det? Kenny Bräck var lysande – i IRL, Björn Wirdheim var testförare ett år för att sedan försvinna till Japan och Alx Danielsson harvar runt i bortglömda serier med en märklig förhoppning om att drömmen om F1 ska slå in.

Men det gör den aldrig.

Inte för honom och han delar det ödet med tusentals andra killar som testat en F1:a. Att ta sig till F1 är inte bara svårt, det är nästan omöjligt och receptet för att lyckas innehåller ingredienser som talang, pengar, kontakter och minst en skopa tur.

Jag skriver inte detta för att sänka Marcus Ericsson, absolut inte. Jag skriver det för att ge en realistisk bild av vad ett test innebär.

En chans att visa upp sig

Testet i Jerez är enbart för unga talanger, förare som inte kört fler än två GP-lopp. Det är en möjlighet för teamen att bilda sig en uppfattning om killarna under hjälmarna. Testa deras förmåga att snabbt lära känna bilen, se hur de arbetar och höra vilken feedback de kan ge teamet.

För killarna som testar är det en chans att visa upp sig och en chans att pränta in sitt namn i minnet hos de som bestämmer.

Men sedan måste man koncentrera sig på nästa uppgift, på nästa säsong. Den kommer Marcus Ericsson absolut inte köra i F1 och det gör han inte året efter heller.

Ska vara enormt stolt

Samtidigt ska vi vara glada för Marcus Ericssons skull, han är värd den här chansen. Han ska även vara enormt stolt över vad han presterat i år och se detta som en bonus. Han får chansen att sniffa lite F1-luft och det är den första metern i tävlingen om att få en förarplats i F1.

Och är det någon svensk som ska klara sig hela vägen till griden så är det just Marcus Ericsson.

Även om det lär ta några år.