Motorlistan 5 december

SPORTBLADET
Kimi Räikkönen.

POLE POSITION

1) KIMI RÄIKKÖNEN

Det blir WRC 2010, vilket klipp för svenska rallyt. F1-världsmästaren gör WRC premiär i Värmland och det lockar både publik och intresse till tävlingen. Räikkönen ska köra för Citroëns juniorteam där han bli teamkollegan med Sebatien Ogier och hans bil (C4 WRC) är likvärdig med den som Sebastien Loeb kör.

2) MARCUS ERICSSON

Gjorde ett bra test med Brawn-Mercedes i Jerez. Den avslutande dagen var han åttonde av sexton förare och han putsade sin egen bästatid med en sekund, men han var ungefär tre tiondelar bakom Mike Conway som testade för samma team.

3) NICK HEIDFELD

Är märkligt nog het på förarmarknaden. Tysken har aldrig vunnit ett F1-lopp, men pratar med Sauber och uppges vara nära en deal med Mercedes. Mercedes, före detta Brawn, vill göra en heltysk satsning med Nico Rosberg och Nick Heidfeld.

4) DANICA PATRICK

IRL:s supertjej stannar i Indy Car. Hon har förlängt kontraktet med Michael Andrettis team och hoppas på ett mångårigt samarbete. Även om hon inte vann något lopp i år var hon femma i serien. Teamet byter också namn från Andretti Green Racing till Andretti Motorsport och teamet har förlängt kontrakten med Tony Kanaan och Marco Andretti.

5) PETER SAUBER

Han får den 13:e startplatsen till F1 2010 meddelar FIA. Det innebär att det gamla BMW-teamet lever vidare.

6) DAVID KNIGHT

Den dubble världsmästaren i enduro byter tillbaka till KTM. Han får fabriksstöd och kör med Team Farioli 2010. Målet är ett VM-guld i klassen E3.

7) TOM SÖDERSTRÖM

Den 18-åriga motocrosstalangen har fått ett VM-kontrakt. Han har skrivit på för MX1 i två år med Yamaha Van Beers Racing. Han flyttar nu till Holland för att göra en full satsning.

8) KAMUI KOBAYASHI

Toyota har lämnat tillbaka sin startplats till FIA erbjuder nu de nya teamen att köpa chassit för 2010 och i paketet ingår även den japanske föraren som körde bra under säsongens två sista lopp.

9) DAVID RICHARDS

Han har väntat länge på att ta klivet in i F1 och nu är han och Prodrive vara på ingång. Enligt Motorpsorttotal har han, tillsammans med managementföretaget Mangrove Capital Partners, en deal med Renault

10) SAM BIRD

Tillsammans med Jules Bianchi bildar han förarparet hos ART, mästare i GP2. Båda två har kört Formel 3 Euroseries, där Bianchi är mästare. Bird ska även köra den asiatiska GP2-säsongen för teamet.

MOTORSTOPP

PETER ERICSON

Har vunnit tre VM-guld och fyra SM-guld i skotercross. Den mästartiteln var när han vann VM i Malå 2009. Men när mästerskapet avgörs på samma plats nästa år finns han inte med. 28-åringen har bestämt sig för att ta en paus.