Mark Webbers seger en förlust för Red Bull

Teamkänslan är bruten och det kan bädda för andra stall i VM-kampen

SPORTBLADET

Mark Webber knyter sin näve för att visa att han har vunnit, men gesten är så tydlig att den har ytterligare en mening.

Att teamet Red Bull har förlorat.

Foto: AFP
Det var ingen tvekan om att det handlade om revansch när Mark Webber knöt näven i en segergest efter loppet på Silverstone.

De två Red Bullbilarna i första startled av Storbritanniens GP var som två frustade tjurar. Båda hade samma mål, att vara först in i den första kurvan.

En av dem skulle tvingas vika ner sig.

Webber släppte inte första kurvan

Det skulle inte bli Mark Webber, det fanns liksom ingen chans till det. Ordet revansch stod skrivet i visiret och i och med segern i startduellen vann han också loppet.

En stor seger för honom, men en grym förlust för Red Bull.

Storyn är ganska enkel, Red Bull har stöttat Sebastian Vettel under i stort sett hela hans karriär och målet är att han ska bli världsmästare. Men plötsligt börjar den trogne teamkollegan Mark Webber att röra på sig och han vinner också race. I Turkiet kör de båda i hop i ledningen och stallet ger direkt Mark Webber skulden för incidenten.

Australiern sväljer det sedan stallet bett om ursäkt, men på Silverstone kör Vettel sönder den nya frontvingen på träningen och teamet tvingar Mark Webber att lämna i från sig sin. Det finns bara två exemplar och eftersom Vettel ligger före VM-tabellen får han ta vingen.

Det är inte så att han får skylla sig själv för att han redan har sabbat sin.

Webber är arg

Det gör Mark Webber förbannad.

Han blir så arg att han inte släpper en millimeter i starten av racet, ingenting hade kunnat hindra den tjuren från att bemästra sin matador.

– Not bad for a number two driver, blir hälsningen till teamet på radion när Webber klyver mållinjen och därmed klöv han också allt vad lagkänsla innebär.

Den meningen kan mycket väl ha gett McLaren VM-guldet, trots att det är nio lopp kvar på den här säsongen.

När Mark Webber efter racet förklarar att han aldrig hade skrivit på ett kontrakt om han vetat att teamet tänker behandla honom på det sättet så visar han precis vad som gäller. Han kommer inte att kliva undan.

Sebastian Vette å andra sidan vill inte kommentera Webbers agerande, men vad han tycker är rätt tydligt. De två lär varken skicka julkort till varandra eller fira nyår ihop.

Stora egon

Att låta två förare köra helt fritt mot en VM-titel låter så vackert, men det är som att be om problem. Det finns knappast några större egon än F1-förare.

Så är det bara.

F1 är något så konstigt som en individuell idrott i ett team och för att det ska lyckas så krävs det tydliga roller och en mycket stark ledare.

Det finns inte hos Red Bull. Inte i dag.

Därför är teamet de stora förlorarna efter den första halvan av säsongen – och firma Vettel/Webber har gett McLaren chansen att ta tillbaka den titel det stallet gav bort på ett liknande sätt 2007.