Annas motorlista 20/11

Veckans lista har en given vinnare

SPORTBLADET
Vettel kysser F1-pokalen – och toppar givetvis veckans motorlista.

POLE POSITION

1) Sebastian Vettel

Tysken vann VM-titeln i F1 och är den tidernas yngsta mästare. Dessutom får han en bonus på 30 miljoner kronor och har slutit sitt första reklamavtal. Det ger honom ytterligare tio miljoner kronor.

Lägg där till att han dominerar de däcktesterna i Abu Dhabi så förstår ni varför han är veckans etta.

2) Joakim Ljunggren

Novemberkåsan i Gävle och tungviktsmöte mellan fjolårssegraren och Mats Nilsson som har vunnit Gotland Grand National fem år i rad.

– Äntligen får vi se vem som är bäst, säger 25-årige Ljunggren.

3) Daniel Ricciardo

Red Bulls talang var ÖVERLÄGSEN under F1s juniortester i Abu Dhabi. Han avslutade med ett varv i Abu Dhabi på 1:38.102, vilket var en sekund snabbare än vad Sebastian Vettel körde under kvalet till säsongsfinalen förra helgen. Även om fästet var bättre nu och omständigheterna annorlunda är det imponerande, framförallt med tanke på att han kör samma bil som Vettel gjorde.

4) Dietrich Mateschitz

Red Bulls ägare är generös. Han ger sina 550 medarbetare en bonus på 65 miljoner kronor, en ingenjör kan få upp till 500 000 kronor extra och en lokalvårdare kring 120 000 kronor.

5) Fredrik Johnson

Den förre SvD-medarbetaren är mannen bakom Race of Champions. Nästa helg avgörs evenemanget i Düsseldorf, utan Mattias Ekström men med Sebastian Vettel och Michael Schumacher. Snacka om att Johnson har valt rätt arena för tävlingen 2010.

6) Jimmie Johnson

Kan ta sin femte NASCARtiteln i morgon, men det är jämnt, ruskigt jämnt. Han slåss med mästerskapsledaren Denny Hamlin och Kevin Harvick. Det skiljer 46 poäng mellan de tre, vilket inte är mycket i Sprint cup.

Viasat Motor söndag kl 18.00

7) Petter Solberg

Det finns en risk att norrmannen gjort sitt i WRC. Nu funderar han på att köra Le Mans i stället.

– Jag är trött på att hela tiden tvingas jaga för att få i hop en vettig satsning, det känns som om jag inte sett min familj på två år, säger han till Autosport.

– Jag funderar på Le Mans och jag har några möjligheter i USA.

8) Valentino Rossi

MotoGP-stjärnan har opererat sin onda axel.

– De har gett mig en ny axel och nu längtar jag efter att testa den, säger han till Canale 5.

Han kan tvingas vila i tre månader.

9) Felix Rosenqvist

Han debuterar i FIA F3 Intercontinental Cup, Macau Grand Prix, i helgen. Storheter som Ayrton Senna, Michael Schumacher och David Coulthard har vunnit stadsloppet. Det var rörigt med flera straff under det första kvalet och det andra sköts upp till i dag. Tävlingen körs på söndag.

Viasat Motor, söndag kl 08.30

10) Kimi Räikkönen

Enligt uppgifter i spansk press så stannar Kimi Räikkönen hos Citroën och juniorteamet även 2011.

MOTORSTOPP

Alexandre Premat

Hans krasch i DTM var en av årets värsta, bilen totalförstördes men Premat klarade sig med en hjärnskakning och några blåmärken.

Men inför säsongens sista race i Shanghai får han sparken. Darryl O'Young, som är född i Kanada av kinesiska föräldrar och bor i Hongkong, tar över.

ARTIKELN HANDLAR OM