Endurostjärnan kör för silver

Joakim Ljunggren: ”Sakta men säkert ska jag ta mitt guld”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Joakim Ljunggren.
SPORTBLADET

Okänd för den stora allmänheten, men i det tysta har Joakim Ljunggren satt sitt avtryck i endurovärlden.

Målet är en VM-titel. I dag kan han ta ett silver.

– Sakta men säkert ska jag ta mitt guld, säger han.

Den svenske endurostjärnan har två medaljer i inomhus-VM, två VM-brons utomhus och drömmer om en VM-titel. Men i helgen ska han försöka köra hem ett silver.

– Jag har skrivit på för Husaberg i två år till och tänker satsa mot det där guldet, men jag tar ett steg i taget, säger han.

– Först ska jag ge allt för att ta ett silver.

”Har kört upp mig”

I morgon kan han nå sin största framgång utomhus. Han har tre poäng ner till trean Aigar Leok från Estland. Åt mästaren Chritophe Nambotin, Frankrike, har han inte kunnat göra någonting i år.

– Jag började lite för dåligt, men sedan har jag kört upp mig och varit i närheten av honom vid ett par tillfällen, säger Joakim Ljunggren.

– Samtidigt känner jag att det inte är omöjligt att slå honom nästa säsong. Jag slog honom i junior-VM 2007, men sedan har han blivit ruskigt snabb. Framförallt är han bättre på lätta och snabba prov. Jag har inte hängt med på gräsproven, där har jag tappat lite. Jag är bättre när det är stenigt, lerigt och bökigt, när det är lite mer svenska förhållanden.

Ska köra inomhus

För att förbättra sig på just de snabba sand- och gräspartierna har han under året kört spanska mästerskapen i stället för de svenska som han vunnit de senaste sex åren.

Han vann även titeln på den iberiska halvön och till vintern satsar han återigen på det tekniskt krävande inomhusmästerskapet.

Allt för att utvecklas och kunna nå sitt mål – att bli bäst i världen.

– Jag har blivit betydligt bättre när det är sand och dammigt så det har absolut gett resultat, säger han.

När får vi se dig i Sverige?

– Jag vet inte, möjligen kör jag Novemberkåsan i år. Vi får se hur omständigheterna är just då.

Fakta: Joakim Ljunggren

Ålder: 27. Gren: Enduro. Bor: Karlskoga. Meriter: Svensk mästare 2005-2011. 30 raka deltävlingsvinster i SM. Segrare i Novemberkåsan 2007, 2009 och 2010. Juniorvärldsmästare 2006 och 2007. VM-trea 2009 och 2011. Trea i inne-VM 2009/2010, 2011/2012. Tvåa i inne-VM 2010/2011. Foto: JOAKIMLJUNGGRENRACING.COM

ANNAS MOTORLISTA

Sportbladets motorexpert Anna Andersson.

Pole Position

1 Sebastian Vettel

Har tagit över ledningen i F1 och verkar mycket stark efter tre raka segrar. Men det skiljer bara sex poäng och det är 100 poäng kvar att slåss om. Fernando Alonso stod på pallen förra helgen och är redo att ta upp jakten. Nästa rond avgörs i Indien om en vecka.

2 Jorge Lorenzo

Har ett grepp om VM-titeln i motoGP inför helgens deltävling i Malaysia. Dani Pedrosa som vunnit de två senaste loppen jagar. Tre lopp återstår och för att Pedrosa ska kunna ta titeln måste han vinna, men Lorenzo får inte vara tvåa.

3 Joakim Ljunggren

Sveriges enduroess slåss för ett VM-silver i Frankrike. Dags för VM-final, men åt ledaren Chritophe Nambotin finns inget att göra.

4 Felipe Massa

Har förlängt kontraktet med Ferrari över ytterligare en säsong. Är det för att Ferrari vill vara flexibla och kunna reagera på vad som händer på transfermarknaden eller är det så att det redan finns ett kontrakt med Sebastian Vettel till 2014? Det sistnämnda dementeras dock.

5 Andreas Jonsson

Speedwayföraren lämnar Dackarna efter nio år, nästa år kör han för nykomlingarna Smederna.

– Jag behöver en nystart”, säger Jonsson till klubbens hemsida.

Motorstopp

Ford

Efter 17 år lämnar biltillverkaren rally-VM. M-Sport och Malcolm Wilson kommer att använda sig av Ford även nästa säsong.

– Jag har en plan A, en plan B och en plan C, men vi får se om någonting är klart före VM-avslutningen i Spanien, sa Fordföraren Petter Solberg i samband med helgens VM-lopp i Italien.