Ekström ska göra upp med Vettel

Vännerna möts i Race of Champions: Viktig tävling för imagen

Kompiskampen Sebaastian Vettel och Mattias Ekström är vänner privat. Men i Race of Champions lägger de vänskapen åt sidan för att tävla mot varandra, i en tävling som är viktig för imagen som Ekström uttrycker det. FOTO: AP och DTM.COM
SPORTBLADET

Polare i Schweiz – fiender i Kina.

I ROC möts vännerna Sebastian Vettel och Mattias Ekström.

– Det ska bli skoj, säger svensken.

Årets upplaga av Race of Champions avgörs i Peking, i fågelboet där OS invigdes för lite mer än ett år sedan. I morgon körs nationstävlingen, där Sebastian Vettel och Michael Schumacher har chans att ta hem segern till Tyskland för tredje gången i rad och på onsdag är det dags för förartävlingen.

– Än så länge är det ganska lugnt, jag har hunnit prova banan och den är väl lite snabbare än tidigare, säger Mattias Ekström som i morgon, tisdag, kör i team Scandinavia tillsammans med dansken Tom Kristensen.

Vunnit en gång

Svensken har vunnit nationstävlingen en gång och den enskilda tävlingen två gånger, i år ställs han mot bland annat F1-legendaren Michael Schumacher, WRC-tvåan Mikko Hirvonen, F1-världsmästaren Jenson Button och F1-tvåan Sebastian Vettel - en av hans privata vänner.

– Vi umgås en del hemma i Schweiz, det blir rätt naturligt eftersom vi håller på med samma sak. Vi jobbar på helgerna och är lediga i veckorna, det är rätt enkelt, säger Mattias Ekström.

– Det är många duktiga killar som är med, jag har kört mot de flesta tidigare, men det är alltid någon som överraskar.

”Bra tävlingsform”

Tävlingen körs på två parallella banor inne på stadion, bilarna är lika, detta för att publiken ska kunna se vem som egentligen är den snabbaste och bäste föraren. Tävlingen avgörs i två delar, rallyförarna möter varandra och racerförarna varandra, segraren går vidare till nästa omgång, och i finalen möts sedan den bäste rallyförare och den bäste racerföraren.

– Det är en bra tävlingsform, det är inga direkta matcher utan det är som rally, man ska köra fort på sin egen bana, det är inte så märkvärdigt, säger Mattias Ekström.

– Men ska man vinna så måste man slå alla och för alla som följer motorsport så är detta en viktig tävling för imagen. Det är ett enkelt sätt att se vem som har den största talangen.

Svaret har vi på onsdag eftermiddag.

FAKTA

Startfältet

Här är årets förare:

Michael Schumacher, Tyskland

Sebastian Vettel, Tyskland

Jenson Button, Storbritannien

Mikko Hirvonen, Finland

Mick Doohan, Australien

Tom Kristensen, Danmark

Andy Priaulx, Storbritannien

Mattias Ekström, Sverige

Yvan Muller, Frankrike

David Coulthard, Storbritannien

Giniel deVilliers, Sydafrika

Tanner Foust, USA

Travis Pastrana, USA

Jamie Whincup, Australien

Emanuele Pirro, Italien

Clivio Piccione, Monaco

Marcus Grönholm, Finland

Guerlain Chicherit, Frankrike