”Bilen försöker döda föraren varje gång”

Tanner Foust om hur det är att ratta en rallycrossbil

Foto: Magnus Liam Karlsson
Tanner Foust är nykomling i rallycross-EM. En av svårigheterna i sporten är att försöka få den aggressiva bilen att bete sig lugnt och sansat.
SPORTBLADET

Amerikanen Tanner Foust gör sin första säsong i rallycross-EM. Det är mycket nytt att bemästra, men framför allt handlar det om att hantera den Ford Fiesta han kör.

– För att vara en så liten bil är den väldigt aggressiv. Det är inte en bil som är snäll mot föraren, den försöker döda dig varje gång, säger Foust till Sportbladet.

Tanner Foust ska köra fem deltävlingar i rallycross-EM i år, hittills har det blirvit två och han har som bäst tagit sig till A-final där han slutade sexa.

Sexa som bäst i EM

– Det var oväntat även för mig, jag hade aldrig trott att jag skulle kunna gå till A-final redan i min andra tävling, säger han till Sportbladet.

Foust har vunnit X Games 2007 och han har också tävlat i Race of Champions, han har hållit på med både rally och drifting innan rallycrosskarriären.

– Rallycross påminner ganska mycket om motocross. Det är inte bara att köra fort utan det handlar mycket om kampen mellan förarna under heaten. Jag har ganska lätt för att lära mig hur bilen fungerar, det svåra är att veta hur man ska förhålla sig till de andra på banan, säger Foust.

Men han har god hjälp, Foust tävlar i en Ford Fiesta som har byggts av svenska företaget Olsbergs MSE. Andréas Eriksson som också tävlar i EM och är en av frontfigurerna i Olsbergs MSE, fungerar som mentor åt Foust.

– Han ger mig råd och förklarar vilka man kan köra nära och vilka man ska hålla sig borta från under tävlingarna.

Men ni tävlar ju också mot varandra, hur är det att köra mot teamchefen?

– Han berättar ungefär 90 procent av det jag behöver veta, resten får jag lista ut själv. Men visst, det är tufft att köra mot Andréas. De andra förarna i EM är mycket erfarna och snabba.

”Bilen försöker döda dig”

Men just nu handlar det mesta om att hitta rätt med bilen.

– Fiestan är ultraaggressiv. Den har otrolig effekt och den är mycket snabb och nervös. Det är inte en bil som är snäll mot föraren, den försöker döda dig varje gång. Det är ungefär som att försöka rida på en otämjd häst. Det svåra är att försöka lugna ner bilen och få den att gå smidigt, förklarar Tanner Foust.

Årets säsong är en läroperiod för amerikanen, nästa år lär det bli fler EM-tävlingar, men framför allt ska han visa upp sig på hemmaplan. Rallycrossen har börjat marknadsföras i USA, nästa år ska ett mästerskap med åtta tävlingar hållas och Tanner Foust tror att sporten har en stor potential.

– Rallycrossen visar att små bilar också kan vara coola, det är en sport med dynamisk körning, både på grus och asfalt, det är hopp och knuffar. Det är många som bygger bilar och vill vara med och köra och jag tror att det kan bli en stor publiksport, säger han.