”Lappen” vann för femte året i följd

SPORTBLADET

Mats "Lappen" Nilsson verkar oslagbar när det gäller världens största endurotävling, Gotland Grand National.

På lördagen vann han tävlingen för åttonde gången totalt och femte gången i följd.

Foto: BILDBYRÅN
Mats "Lappen" Nilsson.

Arrangörerna var så säkra på att Mats Nilsson skulle vinna vandringspriset för alltid att de redan innan tävlingen hade en platta med namnet ingraverat. Den 41-årige dalmasen var nästan helt oberörd segrare direkt efter drygt 15 mils körning på en lerig, stenig och svåråkt bana.

– Det var bara seger som fanns i mina tankar, sade Nilsson efter målgång.

Tvåa för sjätte gången blev sjufaldige endurovärldsmästaren Anders Eriksson:

– "Matte" är ju omöjlig att slå. Men den här andraplatsen är jag faktiskt riktigt nöjd med. Jag har kört bra, men när Mats kör som i dag är det ingen som kan köra snabbare.

Mats Nilsson vann tävlingen för första gången 1997, andra gången 2002, tredje gången 2004 och nu fem år i följd. I år blev segermarginalen en minut och 25 sekunder.

– Jag har hela tiden sett mig högst upp på prispallen. Det är så jag tror man måste tänka för att lyckas. Jag tränar hårt och är mentalt förberedd på vad som väntar här på Tofta.

Men något firande blir det inte tal om.

– Nja, det tror jag inte. Det blir nog att krypa i säng i tid.

En tankning för mycket

I damklassen blev det norsk seger genom 21-åriga Katrine Rye-Holmboe, som var 20 sekunder snabbare än Sanna Bergman från Sala. Bergman ledde klart, men gick i depå för att tanka två gånger i stället för norskan som klarade sig med en tankning.

– Så här i efterhand ångrar jag mig. Jag hade nog klarat mig i mål utan den där andra tankning. Där förlorade jag nog hela tävlingen, sade Bergman.

Norskan vann nu trots en vurpa 300 meter från mål.

Många till sjukhus

Som vanligt i Gotland Grand National var det också många av förarna som skadades mer eller mindre allvarligt. I år var det ett 25-tal personer som fick föras till Visby lasarett, en del med ganska svåra skador på bland annat armar och ben.

– Dock inga livshotande skador, rapporteras från sjukvårdsansvariga.

Den 27:e upplagen av tävlingen hade samlat 2 300 deltagare från nio länder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM