Förre F1-föraren i våldsam krasch

Alain Prost: ”Det var en självmordsmanöver”

Foto: TT
Nick Heidfeld och Nicholas Prost i hetsigt samtal efter kraschen.
SPORTBLADET

Det skulle bli en folkfest.

Istället startade Formel E med en våldsam krasch.

- Det var en självmordsmanöver, säger F1-legendaren Alain Prost.

Smällen inträffade i den sista kurvan av det allra första loppet i VM för Formel E, den nya serien med elbilar. Den mycket erfarne F1-föraren Nick Heidfeld som kör för Leonardi diCaprios team Venturi kolliderade med Nicholas Prost, son till den flerfaldige F1-mästaren Alain Prost. De båda kämpade om premiärsegern och tysken körde på insidan av kurvan när bilarna vidrörde varandra. Heidfeld tappade kontrollen över sitt fordon och det slog i kantstenen, lyfte, for ut över avåkningszonen och snurrade ett flertal varv innan den tog mark.

– Jag kände att det skulle bli en rejäl smäll, säger Heidfeld till motorsportmagazin.

– När jag flög över kantstenen kändes det som om jag var i luften i en evighet. Jag blundade och väntade på smällen. När jag kände den tänkte jag bara ”vilken tur”.

Inga fysiska skador

Heidfeld kunde själv lämna sin bil och klarade sig utan skador. Det gjorde även Nicolas Prost, som också var besviken över att han bröt loppet.

– Jag såg inte Nick. Det är en stor besvikelse för mig att förlora segern på ett sådant sätt. Jag blev bestulen, säger Prost till motorsporttotal.

– Han körde intill mig, han träffade mitt hjul. Jag trodde aldrig att något sådant skulle hända. Där kan du inte aldrig någonsin köra om.

F1-legendar arg

Han straffades av tävlingsledningen och flyttas nu tillbaka tio platser i starten av nästa deltävling. Något som inte heller hans pappa Alain Prost, fyrfaldig världsmästare i F1, förstår:

– Jag hade aldrig trott att Heidfeld skulle försöka sig på en sådan självmordsmanöver i sista kurvan, säger F1-legendaren.

Lucas di Grassi, Brasilien, vann premiären i Peking, Kina.