Svensk talang EM-klar

Joel Eriksson debuterar i Formel 3

Joel Eriksson.
SPORTBLADET

Felix Rosenqvist blev första svensk att vinna EM i F3.

Nu ska nästa svensk jaga den titel.

Joel Eriksson är klar för serien.

– Det här är en fantastisk möjlighet för mig, säger han.

Svensken körde förra året ADAC Formel 4 i Tyskland där han bland annat slog Michael Schuamchers son Mick och tog flera segrar. I år avancerar han och ska köra FIA Formula 3 European Championship tillsammans med Team Motopark.

– Det här är en fantastisk möjlighet för mig, säger Joel Eriksson.

– Det är ett naturligt steg att ta, men samtidigt får man inte glömma att Europamästerskapet för Formel 3 är något av det absolut tuffaste man kan ta sig an i hela racingvärlden just nu. Det kommer att bli en riktigt stor utmaning, men jag lärde mig mycket redan under vintertesterna och trivdes bra i bilen. Det känns otroligt att det här har blivit verklighet. Jag längtar redan till premiären!

Fostrat F1-förare

Serien har fostrat F1-förare som Max Verstappen, Daniil Kvyat och Carlos Sainz. Felix Rosenqvist vann mästerskapet tillsammans med Prema förra året och i år får den 17-årige skåningen chansen att köra de 30 loppen som är uppdelade på tio tävlingshelger. Bland banorna återfinns  Spa-Francorchamps, Hockenheim och Nürburgring, men också de klassiska stadsbanorna i Pau och Norisring.

 – Det kommer att bli en hel del nytt för mig i år.Jag har till exempel bara kört på en av de fem första banorna vi besöker i mästerskapet. Jag ser extra mycket fram emot Pau; det blir första gången någonsin för mig på en stadsbana, säger han.

 – Framåt sommaren kommer vi till mer välbekanta ställen, och då hoppas jag kunna vara med och slåss i toppen. Det blir inte lätt, men det ska det inte vara på den här nivån. Jag vill tacka mitt team för den här möjligheten.

Även Erikssons storebror Jimmy tävlade för teamet i seriens föregångare, Formula 3 Euro Series, och Team Motopark kör med fyra bilar i år. Intill Eriksson är även de båda  Red Bull-juniorerna Niko Kari (Finland) och Sérgio Sette Câmara (Brasilien) klara för stallet.

Premiären avgörs på Circuit Paul Ricard i södra Frankrike helgen den 1-3 april.

FAKTA

Tävlingskalender EM i Formel 3

Rd. 1 | 1-3 april

Circuit Paul Ricard (Frankrike)

Rd. 2 | 22-24 april

Hungaroring (Ungern)

Rd. 3 | 13-15 maj

Pau (Frankrike)

Rd. 4 | 20-22 maj

Red Bull Ring (Österrike)

Rd. 5 | 24-26 juni

Norisring (Tyskland)

Rd. 6 | 15-17 juli

Zandvoort (Nederländerna)

Rd. 7 | 28-30 juli

Spa-Francorchamps (Belgien)

Rd. 8 | 9-11 september

Nürburgring (Tyskland)

Rd. 9 | 29 september - 2 oktober

Imola (Italien)

Rd. 10 | 14-16 oktober

Hockenheim (Tyskland)