Stenkastning mot förarna

Sträckor ströks – men rallyt fortsätter

Utsatt för stenkastning Sebastein Loeb och de övriga förarna i rally-VM utsattes för stenkastning och en av sträckorna i Australiens VM-rally tvingades strykas. FOTO: AP
SPORTBLADET

Demonstranternas stenar stoppade inte rally-VM.

Efter den första dagen är det finländskt i ledningen.

Tack vare Jari-Matti Latvala.

Den femte sträckan av VM-rallyt i Australien försenades och den sjätte sträckan stöks sedan miljöaktivister demonstrerat mot rallyt . De kastade stenar på bilarna och släppte ut boskap på vägarna, eftersom de anser att rallyt stör djurlivet i området. Sträckan skulle ha körts ytterligare en gång under eftermiddagen, men även då ströks den.

– Människorna här är inte speciellt glada att se oss, men de behöver inte vara arga på oss förare vi gör bara vårt jobb. Det finns folk som inte vill ha oss utanför sin dörr, men vi har inte bett om att vara här. Jag kan förstå att det finns människor som inte vill ha oss här, men jag måste göra mitt jobb, säger den regerande mästaren Sebastien Loeb enligt Autosport.

Efter den första dagen är Fords finländare Jari Matti Latvala i ledningen, han har 2,2 sekunder ner till Sebastien Ogier, Citroën.

När det gäller kampen om VM-guldet är Sebastian Loeb trea efter den första dagen, 22,7 sekunder efter Latvala och 0,1 sekunder före sin Citroënkollega Daniel Sordo. VM-tvåan Loeb är också 0,9 sekunder före VM-ledaren Mikko Hirvonen.

– Jag är rätt nöjd med dagen, säger Sebastien Loeb.

– Men däcken var rätt slitna till superspecialen och jag förlorade rätt mycket tid när vi körde på grus, jag hade inget fäste.

Jari Matti Latvala är nöjd med sin inledning:

– Det var roligt att köra och det viktigaste är att jag behåller min rytm och inte försöker köra taktiskt. I morgon går jag ut först på banan och det hjälper Mikko.

FAKTA

Ställningen

Australiens VM-rally, efter sträcka 15:

1) J-M Latvala/M Anttila, Finland, Ford Focus RS, 53.21,4

2) S Ogier/J Ingrassia, Frankrike, Citroen C4, 53.23,6

3) S Loeb/D Elena, Frankrike, Citroen C4, 53.44,1

4) D Sordo/M Marti, Spanien, Citroen C4, 53.44,2

5) M Hirvonen/J Lehtinen, Finland, Ford Focus RS, 53.45,0

6) H Solberg/C Menkerud, Norge, Ford Focus RS, 54.12,7