Toppar EM-tabellen - men leder inte

Michael Jernbergs verklighet

SPORTBLADET

Han leder EM - men bara om man tittar på tabellen.

Michael Jernbergs verklighet är en helt annan.

Han måste ta in sex poäng för att vinna mästerskapet.

Foto: BILDBYRÅN

EM i rallycross har en något udda regel, det sämsta resultatet i de inledande fem tävlingarna måste räknas bort, precis som det sämsta resultatet i de avslutande fem tävlingarna.

Nu återstår en tävling och svensken Michael Jernberg leder - men bara innan det sämsta resultatet räknats bort.

Har en nolla

Inför avslutningen i Tjeckien är hans sämsta resultat elva poäng medan norrmannen Sverre Isachsen som ligger tvåa har en nolla som sämsta resultat. Det betyder att det faktiskt är norrmannen som leder.

– Jag måste ta in de sex poängen på Isachsen så det känns lite surt att jag inte vann loppet i Polen förra helgen, då hade det bara varit tre poäng kvar, säger Michael Jernberg.

– Men jag tog det kanske lite för lugnt, ville inte förhasta mig, göra misstag och köra ur. Då kom Andreas Eriksson bakom, han satsade allt och gick förbi. Det var lite trist

Så det lär inte bli aktuellt med ett svenskt samarbete i helgen med andra ord?

– Ha, ha, nej alla kör för sig och jag förstår väl att han ville vinna. Men nu har Andreas blåst mig på sex poäng i år, han tog tre i Tyskland också. Så det är en riktig rackare, men vi är inga ovänner för det.

Om Michael Jernberg vinner säsongsfinalen får inte norrmannen vara bättre än fyra för att svensken ska bli europamästare.

– Målet är väl att jag ska vinna deltävlingen, Kenneth Hansen bli tvåa och Andreas Eriksson bli trea så att Sverre inte får en chans att bli bättre än fyra.

– Men jag är lite nervös och jag försöker koppla bort det och ta dag för dag, lopp för lopp och sedan får vi hoppas att det räcker.