”Det var en svår situation”

Räikkönen om varför han inte stannade i Formel 1

SPORTBLADET

Det är inte pengarna som avgör.

I alla fall inte för Kimi Räikkönen.

– Det var en svår situation och det handlade inte om pengar, även om alla tror det. Men det var inte det jag ville göra, säger den förre F1-världsmästaren.

Talar ut Kimi Räikkönen berättar varför han lämnade Ferrari och Formel 1. Han säger att det inte var för pengarnas skull. FOTO: AP

Finländaren har knappt sagt någonting om varför han lämnade F1 för WRC-rally i Citroëns juniorteam.

Men nu öppnar han munnen.

– Det stämmer att jag hade fått mindre betalt av Ferrari om jag kört för ett annat F1-team, men det spelade ingen roll citeras han av Autosport och Motorsporttotal.

– Det var en svår situation och det handlade inte om pengar, även om alla tror det. Men det var inte det jag ville göra.

Förhandlade med två stall

Han förhandlade med Mercedes och med McLaren.

– Jag hade kunnat skriva under för McLaren om jag hade velat det, men det var inte det som jag brann för, säger finländaren som körde för McLaren fram till och med 2006.

– Det handlade inte om pengar, utan om andra saker. Det är inte så att jag inte hade kunnat köra där utan jag tyckte inte att det fanns någon anledning att skriva på när jag inte trivdes med kontraktet.

Han kommenterar även det faktum att han tvingades lämna Ferrari, trots att han hade kontrakt för en säsong till:

– Jag är rätt säker på att jag vet svaret på den frågan och det hade inte med min prestation att göra. Jag tror att man kan förändra allt om det är tillräckligt mycket pengar inblandade. Jag tror att det allt berodde på den nya sponsorn Santander. Kanske var det de som fixade dealen, jag vet inte.

Presidenten tillbakavisar

Men detta uttalande tillbakavisas av Ferraris president Luca di Montezemolo hos F1planet.com.

– Vi var överens med Fernando om ett kontrakt 2011, då gick kontrakten för båda våra förare ut. Men vi behövde en förare som kunde samarbeta med ingenjörerna på ett bra sätt och det ligger inte riktigt i Kimis gener, även om han är en enorm talang. Vi var medvetna om att vi behövde någonting annat för att kunna arbeta vidare och därför föll valet på Alonso.

Om den spanska banken Santanders roll i sammanhanget svarade italienaren:

– Visst är de glada men inga sponsorer väljer förare hos oss, så har det aldrig varit och så kommer det aldrig att vara