Finska legendarerna hyllar Latvalas seger

Markku Alén och Hannu Mikkola imponerade

Foto: AP Lehtikuva
Jari-Matti Latvala hyllas av andra finska rallyförare efter segern i Jyväskylärallyt.
SPORTBLADET

När Jari-Matti Latvala vann Jyväskylärallyt förra helgen blev han historisk. 25-åringen är den hittills yngste som har vunnit det prestigefyllda rallyt.

Och nu hyllas Latvala av de finska rallyässen.

Jari-Matti Latvala är enligt wrc.com den nionde finländaren som har vunnit Jyväskylärallyt sedan tävlingen fått VM-status. Han är också den yngste. Tidigare rekordhållaren var Markku Alén som var 25 år och fem månader när han vann rallyt 1976. Jari-Matti Latvala är 25 år och tre månader.

Alén imponerad

Markku Alén som har sex vinster i Jyväskylärallyt fanns på plats förra helgen och såg Latvalas triumf.

– Han körde mycket bra och jag var verkligen imponerad. Det viktiga är att en finsk förare vinner Tusen sjöars rally som jag fortfarande kallar det, säger Alén till wrc.com.

Hannu Mikkola som har fyra segrar i Rally Finland var också i Jyväskylä och hyllade den unge segraren.

– Det var en bra fajt och det är väldigt roligt att se Latvala och Ford i topp. Latvala har mognat, han hade stor press på sig men hanterade det mycket bra, säger Mikkola till wrc.com.

Triumfen i Jyväskylä var Latvalas fjärde VM-seger, nu har han passerat sin egen idol Henri Toivonen.

– Det är speciellt. Toivonen vann tre VM-rallyn, RAC-rallyt två gånger och Monte Carlo en gång, och nu har jag slagit honom. Det känns bra. Det finns inga ord som kan beskriva den här segern. Jag är så glad att höra att jag är den yngste vinnaren också, Sébastien Loeb har slagit alla rekord så jag är glad att det fanns något över för mig, säger Jari-Matti Latvala till wrc.com.

Finsk seger viktigt

Att en finsk seger i Jyväskylä smäller högt, bekräftar Markku Alén.

– Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara att bli slagen av en utlänning på vår hemmamark. Om jag hade kommit tvåa efter någon som Loeb eller Ogier i Rally Finland hade jag inte kunnat le på podiet. Jag skulle ha låst in mig i bastun i två veckor och funderat över vad jag gjort, säger han till wrc.com.

FAKTA

Det här är Rally Finland

Idag heter rallyt officiellt Neste Oil Rally Finland, men det är också känt som Tusen sjöars rally eller Jyväskylärallyt.

Tävlingen har körts sedan 1951, åtta år senare, 1959, fick tävlingen EM-status och sedan VM-serien startade 1973 har tävlingen haft VM-status.

Den mest kända sträckan är Ouninpohja med sina svepande kurvor, blinda krön och stora hopp. Vid ett hopp som ligger 6 kilometer i från starten i närheten av ett gult hus, mäter man hur långt förarna hoppar, precis som vid Colins Crest i Svenska rallyt. Gigi Galli har längdrekordet med 58 meter som han satte 2005 i en Mitsubishi Lancer.

Flest segrar i Rally Finland

Marcus Grönholm: 7.

Markku Alén: 6.

Tommi Mäkinen: 5.

Icke-skandinaver som vunnit rallyt

Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën C4, 2008

Markko Märtin, Estland, Ford Focus, 2003

Didier Auriol, Frankrike, Lancia Delta, 1992

Carlos Sainz, Spanien, Toyota Celica GT4, 1990

Svenskar som har vunnit Rally Finland

Mikael Ericsson i en Mitsubishi Galant (1989)

Stig Blomqvist i en Saab 96 (1971)

Gunnar Callbo i en Volvo PV 544 (1959)

Erik Carlsson i en Saab 93 (1957)

På 1980-talet var Arne Hertz kartläsare åt Hannu Mikkola och tog två segrar med finländaren i en Audi Quattro 1982 och 1983.