Volkswagen: ”Vi är mer än intresserade av VM”

Biltillverkaren behöver två år för att utveckla en rallybil

SPORTBLADET

Nästa säsong är Mini på väg in i rally-VM och fler tillverkare kan vara på väg att följa efter. Nu avslöjar Volkswagen att rally-VM är högintressant.

Foto: AP
Giniel de Villiers, till vänster, firar en Dakarseger med Kris Nissen. Nu avslöjar Nissen att Volkswagen är sugna på rally-VM.

När Volkswagen presenterade sin nya Dakarbil, Race Touareg 3, passade motorsportchfen Kris Nissen att kommentera ryktena om att Volkswagen också ska vara på väg in i rally-VM.

– Vi har tittat på det under mer än ett år. Vi tycker att det ser mycket intressant ut och det har vi inte gjort någon hemlighet av. Vi är också väldigt glada att få se Mini i VM och att det blir tre tillverkare nästa år, säger Nissen enligt wrc.com.

Tre tänkbara modeller

Det spekuleras i att en rallybil skulle kunna baseras på någon av Volkswagenmodellerna Polo, Golf eller Scirocco och att en VM-debut inte är allt för avlägsen.

– När vi trycker på knappen behöver vi ungefär två år på oss och det betyder att vi kunde vara med 2013 eller 2014 om vi lyckas ta ett beslut inom de närmaste månaderna, säger Nissen till wrc.com.

– Vi måste tänka på vår motorhistoria. Vi har alltid haft bilar på banan, särskilt F1-bilar, och vi har Le Mans-bilar. Rally har också funnits med i bilden och jag tycker att rally-VM är en av de allra mest intressanta motorsporterna, säger Nissen och antyder att rally-VM kunde vara ett nytt skyltfönster för Volkswagen.

Rykten om Saab och Toyota

Och fler tillverkare väntar i kulisserna. Toyota diskuterar möjligheterna att ställa upp nästa år med en bil som kan baseras antingen på Yaris- eller Aurismodellerna och det ryktas också om att Saab ska fundera på att göra rallybil av sin 9-2-modell, uppger wrc.com.