Sainz leder ett regnigt Dakarrally

”Trycker gasen i botten”

Foto: Reuters
Carlos Sainz leder efter den regniga första etappen av Dakarrallyt.
SPORTBLADET

För tredje gången avgörs Dakarrallyt i Sydamerika och för tredje gången dominerar VW.

Carlos Sainz leder efter den första etappen.

- Jag trycker gasen i botten direkt, säger fjolårets vinnare.

Den förre världsmästaren i rally vann Dakar 2010 och han dominerade den första specialsträckan mellan Victoria och Cordoba (22 km). I regn och på ett halt underlag med dåligt fäste körde han på 2.16,32 och var en och en halv minut före BMWs Stephane Peterhansel. Trea var Nasser Al-Attiyah även han VW (2.20,48).

- Jag trycker gasen i botten redan i från början, för vissa i den här världen är det kanske lite märkligt, men det är så som jag kör, säger Carlos Sainz till tyska Eurosport.

- Rallyt börjar med den första metern och det slutar med den sista. Det är helt enkelt inte min stil att ta det lugnt i början.

Faria leder MC-klass

För MC-förarna var etappen något kortare (192 km) och där vann Ruben Faria som förra året hjälpte sin teamkollega Cyril Despres (KTM) till segern.

- Jag lyckades hitta ett bra tempo redan i inledningen och den här specialsträckan var väldigt lik den terräng som jag tränar i Portugal. Jag är glad över att ag kunde dra nytta av den träningen och att jag var snabbast, säger Ruben Faria (KTM).

- Jag var bättre i dag än många förare med olika körstilar och det är verkligen ett bra kvitto. Han var 29 sekunder före KTMkollegan Despres och lite mer än en minut före Marc Coma.

Berglund bäste svensk

Precis som väntat var spanjorskan Laia Sanz stark i damernas MC, hon var 46:a totalt och klart bäst av tjejerna. Annie Seel hade problem med bränsletanken och tvingades lösa det före start och var bara 105:a på den första etappen, därmed är hon tredje tjej.

Thomas Berglund är bäste svensk på 18:e plats (+9,35 minuter).

ARTIKELN HANDLAR OM