”Det blir en väldigt krävande tävling”

Hirvonen vill behålla förarsätet i VM

SPORTBLADET

Efter snö och extrem värme.

Nu är det dags för årets första klassiska rally.

– Det blir en väldigt krävande tävling, säger Mikko Hirvonen.

Finländaren som kör för Ford kommer tillsammans med sin kartläsare Jarmo Lehtinen som VM-ledare till Portugal och säsongens tredje av tretton VM-rallyn.

På tredjeplats återfinns teamkollegan Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila och däremellan ligger Citroëns regerande mästare Sebastian Loeb.

Första gången på 37 år

Efter det att Mikko Hirvonen vunnit på snön i Sverige och varit tvåa bakom Loeb i Mexiko väntar nu det första av säsongens klassiska grusrallyn. För första gången på 37 år är det dags att köra rally i Lissabon, på torsdag ska det köras Superspecial där, men sedan håller förarna till i det bergiga landskapet kring Faro på Algarvekusten.

– Det är ett väldigt krävande rally, säger Mikko Hirvonen som kört i Portugal vid tre tillfällen.

Totalt tio Ford-bilar till start

– Det är många kurvor som ligger gömda och därför är det extremt viktigt med perfekta noter. Sedan är underlaget väldigt hårt och gruset väldigt aggressivt.

Han är något orolig för däcken, som riskerar att slitas hårt på det krävande underlaget:

– Framförallt kan däcken ta stryk om det blir varmt, sett till sträckorna så påminner vissa specialsträckor om tävlingen i Mexiko, men det är inte på samma höga höjd, därför kan vi ta vara på hela den kapaciteten som finns i motorn och allt går lite snabbare.

Totalt är det tio bilar från Ford med, en rattas av Mads Östberg som var överraskningen under Svenska rallyt, han får hjälp av kartläsaren Jonas Andersson.

Kimi Räikkönen som kör för Citroëns juniorteam kommer att finnas med i Portugal, han stod över tävlingen i Mexiko. Han har testat en del på grus och enligt teamchefen ser han med tillförsikt fram emot tävlingen.