Lägger av – efter ny titel

Loeb ratar rally – satsar på WTCC nästa säsong

Foto: AP
Tunga troféer Sebastien Loeb bär avslappnat på en av alla troféer han tagit hem under sin rallykarriär. I helgen kan det bli ännu en – då han kan säkra sin nionde raka VM-titel. Som dessutom blir hans sista.
SPORTBLADET

I helgen lär Sebastien ­Loeb vinna sin nionde ­titel.

Sedan är det slut.

Rallyikonen byter bana.

Ända sedan 2004 har ­Sebastien Loeb dominerat rally-VM. Tillsammans med sin ständiga följe­slagare Daniel Elena har han vunnit VM varje år.

I morgon kan duon ta sin ­nionde raka VM-titel på hemmaplan när Frankrikes ­deltävling avgörs och det enda de måste ­göra är att vara före finske stallkollegan Mikko ­Hirvonen i mål. Detta trots att tre lopp återstår av säsongen.

Men efter årets titel är det stopp.

Sebastien Loeb har ­visserligen kontrakt med Citroën, men han kommer inte att köra hela VM-­serien nästa år.

Kör i Monte Carlo

Den enda tävling som han nu är anmäld till är premiären i Monte Carlo.

– Där kör jag och kanske avslutar jag här, jag har ­inte riktigt bestämt mig. Det vore perfekt med två, eller kanske fyra eller fem. Eller kanske tre, säger Sebastien Loeb.

Satsar på annat

Han vill fortsätta att ­tävla, men med en annan ­inriktning. Det verkar som om han antingen kommer att ägna sig åt sitt eget team i LeMans-serien, åt standardvagsserien WTCC där Citroën funderar på att ­engagera sig – eller båda två.

– WTCC vore en ny ­utmaning för mig. Det handlar om ett världs­mästerskap och det finns absolut intresse för det. För mig vore det en bra möjlighet att bredda mig, säger Sebastien Loeb ­enligt motorsporttotal.

– Jag vill gärna köra ­vidare på bana och då fick vi idén om WTCC. Det är helt enkelt den bästa ­lösningen, säger han.

Men först ska han vinna sin nionde VM-titel i rally och det på hemmaplan.

I morgon går bilarna i mål i Hagenau – i den stad där Sebastien Loeb föddes.

ARTIKELN HANDLAR OM