”Är dags för svensk framgång nu”

Tidemand svenskt hopp i rallyt: ”Häftigaste bilarna man kan köra”

1 av 2
Pontus Tidemand.
SPORTBLADET

Svensk rallysport skriker efter en ny stjärna.

Pontus Tidemand, 23, vann JVM i fjol och är det blågula framtidshoppet.

I dag startar säsongens stora utmaning för värmlänningen – nämligen en WRC-start i Rally Sweden.

– Man kan väl tycka att det är dags för en svensk framgång nu, säger han.

Som hyfsat färsk JVM-vinnare går han in i Svenska rallyt med förhoppningar om att kunna skrälla. Sportbladet var på plats på en ödslig skogsväg i utkanten av värmländska Anttila, alldeles intill den norska gränsen, när Pontus Tidemand testkörde sin Ford Fiesta RS WRC för sista gången inför rallyt.

– Bilen är lättkörd och jag trivs i den. Det känns som att jag redan nu har hittat rätt och det är bara några finjusteringar som återstår. Det här är de häftigaste bilarna man kan k­öra, på det häftigaste underlaget i den häftigaste tävlingen, säger T­idemand.

I år gör han sin andra WRC-start i Rally Sweden. Fjolåret slutade med motorstrul och han och kartläsaren Ola Flöene fick avbryta rallyt redan efter sträcka nio.

En grov misskalkylering.

– Det är jättesvårt att säga hur det kommer att gå i år. Det är svårt att veta var man står. Men kommer vi femma–sexa, då är det bra. Kommer vi bättre än så, då är det riktigt bra.

Vad har ni för taktik inför rallyt?

– Det gäller att komma in i den rätta bubblan, i rätt racemode. Sedan är det nog viktigt att glömma att det är hemmaplan också. Jag ska för­söka glömma allt runt omkring och bara fokusera på det sportsliga. Det gäller att stänga ute allt som inte är viktigt, säger Tidemand.

”Vill vinna rally-VM”

Det är många svenska rallyhopp som kommit och gått under 2000-talet. Daniel Carlsson, Patrik Sandell, Patrik Flodin och P-G Andersson har alla satsat men inte lyckats nå ända fram. I det sammanhanget är ­Andersson den som klarat sig bäst med tanke på att han körde en hel WRC-säsong 2008. Men fortfarande saknar svensk rallysport en riktig stjärna och den senaste s­egern i en VM-deltävling i WRC-klassen kom i slutet på 90-talet.

Då var Pontus ­Tidemand sju år.

Varför har Sverige så svårt att lotsa fram en rallystjärna?

– Det kan jag inte svara på. Jag vet faktiskt inte varför det är så. Det jag kan säga att att jag känner att jag i alla fall har bra support från både Sverige och Norge (Pontus styvpappa är norska rallyföraren Henning Solberg). Mitt långsiktiga mål är att bli fabrikschaufför i rally-VM och så klart vinna ett VM. Man kan väl tycka att det är dags för en svensk framgång nu.

Hoppet läggs på dig då?

– Jorå, en får väl försöka, säger Tidemand på klingande värmländska.

ARTIKELN HANDLAR OM