”Är julafton varje gång”

Fler stjärnor väljer rallycross: Mycket adrenalin

SPORTBLADET

Det sägs att rallycrossen är rötterna. Att det är den sanna motorsporten. Men det är inte längre bara en folksport – nu har de stora stjärnorna hittat dit.

– Det är som ett lejon sovit och tar över in i framtiden, säger Petter Solberg.

Pontus Tidemand, regerande junirovärldsmästare i rally ska varva med att köra rallycross i år.Foto

I år är det premiär för VM i rallycross, men redan förra året var suget efter sporten stort och Patrik Sandell bytte rally mot rallycross och DTM-stjärnan Mattias Ekström gjorde ett inhopp i Sverige.

Ekström är uppvuxen med sporten eftersom hans far tävlade och nu har han valt att återvända. I veckan presenterade han sitt eget VM-team (EKF) med junior­världsmästaren i rally, Pontus Tidemand, som förare.

– Jag har det i blodet, det är inte segt och långdraget, varken för publik eller deltagare. Det är action, kul att köra och kul att titta på, säger Audiföraren vars team kör premiären eftersom bilen inte är klar.

”Är socialt trevligt”

– Som förare är det jul­afton varje gång man sätter sig bakom ratten. I starten, när du tittar till vänster, sen till höger och ser fyra bilar, hör motorn ösa och du vet att kopplingen ska upp så är det bråttom. Du drar i växelspaken och det är trångt, trångt till första sväng. Det är hårda tag och det smäller. Det är inget för dem som ska åka runt och fila naglarna.  Det känns i hela kroppen, det är rallycross.

Det avgörs dessutom på en för publiken överskådlig bana, det direktsänds i tv, det går fort och bilarna kör vidrör varandra i jakten på att vara först in i den första kurvan.

– Det är koncentrerat, det är socialt trevligt i depå­området och eftersom vi kan kubbas på banan ger det ett extra moment. Det är mycket adrenalin på kort tid, säger Pontus Tidemand som i år kombinerar rally och rallycross.

När VM startar nästa helg står unga Timmy Hansen, son till EM-legendaren Kenneth Hansen på startlinjen, men det gör även rallyvärldsmästaren Petter Solberg och Jac Villeneuve, världsmästare i F1 och vinnare av klassiska Indy 500.

– Rallycross är en enkel sport, det är bra tv-underhållning, bilarna accelererar snabbare än en F1:a och det är aktion från start till mål, säger Solberg.

– VM-statusen ger sporten prestige. Faktum är att det står fler världsmästare på startlinjen här än i rally-VM och vi kör dessutom samtidigt på banan. Det kan inte bli annat än megabra.

FAKTA

ANNAS MOTORLISTA

1) Lewis Hamilton

Tre raka segrar. Statistiskt sett är det britten som blir världsmästare i F1 i år. Inte sedan 1989 har en förare med tre segrar på de fyra inledande loppen missat VM-segern.

2) Marc Marquez

Den regerande världsmästaren kan ta sin tredje raka seger. MotoGP kör i Argentina i helgen.

3) Fredrik Lindgren

Kan han försvara Sveriges färger i VM-deltävlingen i polska Bydgoszcz? Nicky Pedersen leder VM i speedway, Lindgren är fyra sex poäng bakom. Andreas Jonsson, som kört sex säsonger i just Bydgoszcz är nia i VM, men satsar på en pallplats på ”hemmaplan”.

4) Pontus Tidemand

Det är inte nog att köra VM-serien i rally (WRC2) han ska köra VM i rallycross också.

5) Bernie Ecclestone

F1-gurun står åtalad för mutbrott vid en domstol i München. Under den inledande dagen handlade det om lögner och om att han förde över 33 miljonerna euro till den redan dömde Gerhard Gribkowsky för att han blev utpressad. Fortsättning följer den 2 maj.

6) Jose-Maria Lopez

WTCC-föraren startade sist i Le Castellet, ändå vann han det andra loppet. Imponerande av argentinaren som nu leder VM före den tidigare rallymästaren Sebastien Loeb.

7) Henning Solberg

Norrmannen var femma i Portugals VM-rally med en Ford, nu hoppas han på att köra alla återstående VM-deltävlingar.

– Det finns en bil för Sardinien och förhoppningsvis kan vi köra alla lopp utom det i Argentina, säger han till motorsporttotal.

8) Gustav Malja

Han är juniorförare hos F1-stallet McLaren och ser nu fram emot helgens premiär i  Formula Renault 2.0 Eurocup

9) Max Nagl

Nagl och Todd Waters är båda VM-förare i motocross. De kraschade under en träning i Holland och Nagl skadade båda handlederna och Waters har brutit ena underbenet. Enligt Huskvarna är Waters borta i minst tre månader.

10) Joakim Ljunggren

Endurostjärnan är knäskadad. Enligt läkaren krävs tre månaders rehabilitering. Därmed kan han missa tävlingen i Sverige i juni.

Motorstopp

Felix Rosenqvist

Han drömmer om en EM-titel i formel 3, men premiären var en katastrof för svensken som slutade sjua som bäst.

- Vi har helt enkelt inte haft i närheten av den fart vi hade hoppats på och förväntat oss, och tyvärr saknar vi en hel del prestanda – på alla plan – jämfört med toppteamen just nu, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM