Björn Waldegård död

”Svårt att klä det i ord”

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
Björn Waldegård 1985.
SPORTBLADET

Björn Waldegård är död.

Racinglegendaren blev 70 år gammal.

– Det är svårt att klä det i ord. Det är förjävligt rent ut sagt, säger vännen Jan Tromark till Sportbladet.

ENGLISH VERSION

Björn Waldegård är en av svensk rallys främsta förare genom alla tider. Han vann den allra första upplagan av rally-VM 1979 och har även flera segrar i Safarirallyt, Monte Carlo-rally och Svenska rallyt.

Efter karriären har Waldegård bland annat jobbat som expertkommentator på Eurosport och gjorde även 2006 rösten till ”Björn Rallygård” i Disney-filmen Bilar.

Rankad som bäst genom tiderna

Jan Tromark jobbade som kommentator tillsammans med Waldegård på Eurosport i 18 år.

– Jag fick reda på det för fem minuter sedan. Det är svårt att klä det i ord. Det är förjävligt rent ut sagt. Han är en av de största motorsportprofilerna vi haft i Sverige. Det är ju bara han och Stig Blomqvist som vi haft som världsmästare för Sverige inom motorsporten, säger Tromark.

Både Tromark och Waldegård har lämnat Eurosport men de två vännerna höll kontakten.

– Vi har haft kontakt hela tiden även om den inte var så tät längre eftersom båda slutat på Eurosport. Men jag pratade häromdagen med hans hustru när jag hörde ryktet att han blivit dålig och då låg han på sjukhus. Men vare sig hon eller jag trodde att det skulle ske något så snabbt som det gjorde. Det var jävligt oväntat. För de flesta tror jag.

– Han hade ju fått diagnosen Malignt melanom, det berättade han själv för mig. Det var någon fläck på en axel som de hade opererat bort och då hade han fått beskedet att det nog skulle gå bra. Att det inte var några problem. Sedan vet du hur det kan gå, den där jävla lömska skiten.

Tromark minns Waldegård inte bara som en fenomenal förare utan även som en god vän. Historierna och anekdoterna är många.

– Jag tror att det kommer bli en stort bestörtning över hela världen nu. Han var oerhört omtyckt och en fantastiskt fin människa. För drygt tio år sedan tror jag det var så rankade en engelsk motorsport-tidning honom som den absolut bästa rallyföraren i världen genom tiderna. Deras motivering var att han var så allsidig. Han kunde ju köra allting. Det är knappast någon rallyvärldsmästare genom tiderna som kört så många olika bilar som honom och gjort bra ifrån sig.

”Han hängde korvburken intill turbon”

När Tromark får frågan om hans bästa minne av Björn Waldegård så är det dock inte titlarna eller tiden i kommentatorsbåset som ligger närmast till hands. Det är korv.

– En av de roligaste grejerna med Björn är att han gillade Bullens korv. När han körde rally så hade han gjort en liten korg som passade till plåtburken och hängde den vid turbon. När han kört en sträcka gick han ut och då var ju korven varm. Så han öppnade korvburken och så hade han alltid en tub senap i fickan. Första gången han berättade det där sa jag åt honom att ”du måste ju ringa upp de som gör Bullens och berätta. Det är ju en jätterolig historia”. Sedan gick det någon vecka innan han kom till mig innan sändning en gång och sa att det hade kört upp en lastbil på hans uppfart och lastat av flera kartonger med Bullens korv.

– En gång körde han Dakar ihop med Fred Gallagher och var rätt mycket off så att säga. Jag tror de hade kört fel och var i närheten av mycket terrorister och sådan skit i närheten av Mali. Där tog bilen eld. Det var precis att de hann ta sig ut och jag frågade honom innan någon sändning att ”vad fan gjorde du då när det brann och ni var mitt ute i öknen?”. Han svarade bara ”det är nog den dyraste jävla engångsgrillen jag någonsin haft”. Inte ens då kunde han motstå Bullens korv.

Björn Waldegård blev 70 år gammal.

FAKTA

Vännerna: Så minns vi Björn Waldegård

Hans Thorszelius, kartläsare:

– Jag pratade med Björn för en vecka sedan. Då låg han hemma och skulle åka in till Karolinska dagen därpå för att få något slags besked om hur de skulle behandla honom. Sedan kom han aldrig hem. Det är så tragiskt, efter 14 år som kartläsare till Björn så har vi förstås många fantastiska minnen tillsammans. Vi levde ihop 200-220 dagar om året, reste runt i världen och tävlade.

Vad är de främsta minnena?

– Det är väl segrarna i Safari-rallyt, i Akropolis, allt sånt. Men också alla gånger då det inte gått så bra för oss, när vi kört av vägen eller kört sönder bilen. Sådant minns man också.

Hur var Björn som person?

– Han var en fantastisk människa. En lugn och fin kille. Han hetsade aldrig upp sig.

Stig Blomqvist, konkurrent till Waldegård:

– Man har vetat om i några veckor, men att det skulle vara så här illa, det ville man inte tänka på. Det har gått så väldigt fort… Jag pratade med honom på telefon för ett tag sedan, då hade han ont och skulle till akuten. Sedan har det skenat i väg, tydligen.

Vad är dina främsta minnen av Björn?

– Ett starkt minne är ju Safari-rallyt senast. Det var första gången jag och Björn åkte i team. Annars var vi ju konkurrenter, ganska allvarliga konkurrenter, men det var aldrig något krångel så. Trots att vi tävlade mot varandra så var Björn alltid väldigt hjälpsam. Han var väldigt lätt att ha att göra med. Vi hade kul tillsammans, fast vi körde olika bilmärken.

David von Schinkel, Team Tidö:

– Det är fruktansvärt. Som motorentusiast är det en stor tragedi det som hänt. Personligen måste jag säga att det var en enorm lyx att ha fått träffa och lära känna Björn.

Hur blir han ihågkommen?

– Man kan säga att Björn Waldegård var stor i Sverige, men det var ingenting mot hur stor han var utomlands. I Afrika visste precis alla vem han var. Han vann ju rallyt sju gånger. Och som person var Björn en gentleman, en vänlig herre som gärna hjälpte de unga i sporten att komma i gång. Han var en speciell person, man fick sig alltid ett gott skratt när man umgicks med honom.

Arne Hertz, kartläsare åt Hannu Mikkola (Waldegårds rival)

– Jag fick veta för ett par timmar sedan. Det var Hannu som ringde mig och berättade. Det är förstås väldigt tråkigt, vi börjar tunnas ut ni, vi från det här gamla gänget. Det kommer ju att hända oss alla förr eller senare men det är så klart väldigt, väldigt tråkigt att Björn, som man känt väldigt länge, gått bort.

Hur kommer du att minnas honom?

– Som en väldigt duktig rallyförare. Det är en stor förlust, naturligtvis.

Kenneth Thorén, ordförande i Svenska Bilsportförbundet

– Det är naturligtvis tragiskt. Björn är en bilsportikon och har fantastiska framgångar i både rally-VM och Safari-rally. Han har varit en förebild för svensk rally och vi känner naturligtvis mycket för det. Vi från förbundet är oerhört tacksamma för hans insatser och alla framgångar som lyft fram svensk bilsport i alla sammanhang.

Hur kommer du att minnas honom?

– Som en stor rallystjärna. Han är en av våra största hjältar inom bilsporten.

ARTIKELN HANDLAR OM