Klart: Mästarna lämnar rally-VM

Volkswagen drar sig ur - fortsätter med rallycross

Foto: TT
SPORTBLADET

Volkswagen lämnar rally-VM.

Redan i år.

Istället blir det en satsning på rallycross och banracing.

Precis som ryktet har sagt lämnar rally-VM:s dominanter mästerskapet efter årets säsong. Teamet som vunnit både VM för förare, kartläsare och tillverkare de senaste fyra åren lägger om sin kurs.

Det blir en satsning på rallycross och på banracing med Golf GTI TCR och från och med 2018 kommer man att erbjuda kundteam att köra deras Polo R5 även i rally-VM.

– Företaget Volkswagen står framför enorma utmaningar och när nu fokus flyttas mot eldrivna fordon måste vi flytta vårt fokus till framtidens teknologi. Vårt engagemang i rally-VM har överträffat alla våra förväntningar, säger Frank Welsch styrelsemedlem och ansvarig för teknisk utveckling.

– Vid sidan av rallycross och  banracingen kommer vi att arbeta med kundteam framöver och utveckla den nya Polo efter det nya R5-reglementet.

Möjlig framtid för svensk team

Detta betyder att det kan finnas en framtid för det svenska VW-teamet som kör i VM i rallycross, medan att de fyra senaste årens världsmästare i rally, Sebastien Ogier, måste leta efter en ny styrning.

-Naturligtvis beklagar vi djupt att vi lämnar WRC – det har varit det mest framgångsrika kapitlet i Volkswagen Motorsports historia, sade Sven Smeets, chef för Volkswagen Motortsport.

-Det som teamet har gjort är stort. Samtidigt ser vi framåt för vi är medvetna om de stora utmaningar som hela företaget ställs inför. Vi vill att vår omstrukturering ska bidra till framgång för märket Volkswagen. Från och med nu är fokus på kommande teknologier i motorsport och på utbudet till privata team, där vi kommer att positionera oss bredare och vara mer attraktiva

Till nästa år finns det bara fyra tillverkare i WRC, M-Sport, Hyundai  samt Toyota och Citroën som båda gör comeback.