Texter från ALLA matcher i andra omgången

SPORTBLADET

MASARNA-VARGARNA 49–47

Fenomenet Tony Rickardsson vilade sin mörbultade rumpa, men gjorde ändå sitt för att Masarna skulle slå Vargarna hemma i Avesta.

I depån.

Lagledaren Hans-Erik ”Pruppen” Andersson talar lika lyriskt om mekanikern och assisterande lagledaren Tony Rickardsson som han brukar prata om speedwayföraren med samma namn.

– Han betyder mycket i depån och var där hela matchen. Han peppade de andra killarna, bytte däck och hjälpte till med inställningarna. Ja, han gjorde ta mig fan allt, säger ”Pruppen”.

Så han är delaktig i segern trots att han inte körde?

– Ja, det är han, klargör han.

Det var dock inget lyckat drag från Masarnas sida att köra riders replacement för Tony, det vill säga att de andra ordinarie förarna kör de heat som var avsedda för honom. Hans fyra heat gav bara fyra poäng.

Mer lyckat var det att kasta in ex-världsmästaren Gary Havelock istället för Magnus Karlsson, som hade en mindre lyckad premiär (4+2). Engelsmannen tog elva poäng och bidrog till att Masarna ledde med 35-25 efter tio körda heat.

Många trodde att matchen då redan var avgjord, men Vargarna svarade med tre raka femettor och hade plötsligt vänt matchen till egen fördel. Norrköpingslaget ledde med två poäng inför det sista heatet, men då körde VM-succén Antonio Lindbäck hem en femetta i par med, just det, Havelock.

– Havelock åkte in i helvete bra. Antonio också. Ja, de får godkänt allihop, säger ”Pruppen”.

Så Havelock får vi se mer av?

– Ja, i alla fall på hemmaplan.

Vargarna ersatte Joe Screen och David Norris med Andreas Bergström och Lukas Dryml, nyförvärvet från VMS Elit.

Masarna: Gary Havelock 11+2 (6), Antonio Lindbäck 14 (6), Fredrik Lindgren 5+2 (6), Leigh Adams 11 (6), Sebastian Aldén 8 (6), Pontus Herou 0 (2).

Vargarna: Matej Zagar 6+1 (5), Lukas Dryml 7+1 (4), Steve Johnston 2+2 (3), Jason Lyons 9+1 (5), Niklas Klingberg 11 (6), Adam Shields 6+2 (5), Andreas Bergström 6+2 (4).

Publik: 2 720.

Förra omgången: Vargarna–Masarna 48-48.

ROSPIGGARNA-VÄSTERVIK 44-52

Det har pratades om VMS Elit och Luxo Stars inför elitseriesäsongen, men det finns ytterligare ett lag från Småland som vill vara med och slåss om SM-guldet 2005.

– Jo, det finns ett till. Slutspelet är målet. Vi har en lite annorlunda trupp med starkare reserver, säger Västerviks lagledare Patrik Olsson efter ytterligare en seger.

En av de fruktade reserverna, Tomasz Chrzanowski, såg dock ut att ha gjort sitt redan i det femte heatet, då Rospiggarnas Robert Kosiecha tryckte ut honom i staketet. Polacken skadade både axeln och handleden, men körde ytterligare två heat innan han tvingades kasta in handduken. Trots det kunde Västervik, som redan har Sebastian Ulamek på skadelistan, vinna i Hallstavik.

– Det svängde hit och dit. Rospiggarna är duktiga i Hallstavik, men vi visade en stark lagmoral. Peter Ljung styrde upp många heat. Han var mycket stark, säger Patrik Olsson.

Rospiggarna bytte inför matchen ut floppen Bohumil Brhel (en poäng på tre heat i premiären) mot Chris Slabon, men ingenting hjälpte. Tillsammans med Kaparna är laget det enda som fortfarande saknar poäng i elitserien.

Å andra sidan kan det ha varit blivande svenska mästarna som besökte Orionparken på tisdagskvällen.

Skulle du bli förvånad om SM-guldet hamnar i Västervik?

– Nja, det får vi återkomma till. Det är långt dit och det gäller att ha tur med skador och sånt, säger Patrik Olsson.

Rospiggarna: Greg Hancock 11 (5), Robert Kosiecha 7+3 (5), Jonas Davidsson 8+1 (5), Manusz Staszewski 3 (4), Robert Sawina 5+1 (6), Chris Slabon 6 (4), Daniel Davidsson 4 (3).

Västervik: Niels Kristian Iversen 10 (5), Peter Ljung 9+3 (5), Tomasz Gollob 10+1 (5), Bjarne Pedersen 10+1 (5), Jacek Gollob 7 (4), Tomasz Chrzanowski 3 (3), Robert Johansson 3 (4), Johan Engman 0 (1).

Publik: 1 410.

Förra omgången: Västervik-Rospiggarna 53-43.

INDIANERNA-SMEDERNA 54-42

Henrik Gustafsson gör sin 20:e säsong i indianvästen, men 34-åringen kan fortfarande. Han klargjorde det i hemmapremiären på Kumla motorstadion i Sannahed, där tippade bottenlaget Indianerna sensationellt slog Smederna.

– Det gick bra, men jag trodde faktiskt att vi skulle ta dem med ”Pepe” i laget. Vi hängde ju med skapligt utan honom på deras ”crossbana”, säger ”Henka”.

Han pratar om Piotr Protasiewicz, polacken som missade premiären på grund av magsjuka. Han tog tolv poäng i årsdebuten och är Indianernas viktigaste förare. Med ”Pepe” och en pånyttfödd Henrik Gustafsson - som på torsdag gör comeback i England, där han ska köra sex matcher för Oxford - blir Indianerna att räkna med. Returen mot Smederna vann Kumla-laget trots att polske supertalangen Adrian Miedzinski - som tog 8+2 poäng när lagen möttes i Eskilstuna - var upptagen med det nationella JVM-kvalet.

– Vi har ett skapligt lag och kommer att stanna strax under slutspelsplats. Det sa jag inför säsongen och det står jag fast vid. Det fattas en topp för att vi ska vara med högre upp, säger Henrik Gustafsson.

Så Indianerna är inget bottenlag?

– Nej, nej, nej. Vi ska visa att de har fel, de som tror det.

Smederna, som körde riders replacement för Billy Hamill, var aldrig i ledningen under matchen och hade dålig koll på maskinmaterialet. David Howe drabbades av två stopp, Scott Nicholls av ett. När sedan en förare som Jesper B Jensen, en gång juniorvärldsmästare, bara tar tre poäng vinner inte laget. Redan inför nomineringsheaten var matchen förlorad.

Indianerna: Magnus Zetterström 9+1 (5), Roman Pavazhny 5+1 (4), Kaj Laukkanen (11 (5), Rory Schlein (4+3 (4), Piotr Protasiewicz (12 (5), Niklas Fridell 1 (3), Henrik Gustafsson 12+1 (6).

Smederna: Jesper B Jensen 3 (4), Scott Nicholls 6 (7), David Howe 1 (3), Nicki Pedersen 21 (7), Morten Risager (6+1 (5), Freddie Eriksson (4+1 (4), Erik Andersson 1 (2).

Publik: 2 357.

Förra omgången: Smederna-Indianerna 54-41.

LUXO STARS-PIRATERNA 47-49

Piraterna inledde matchen med att få Kenneth Bjerre utesluten i det första heatet. Därefter följde inte mindre än fyra stopp. Går det ändå att slå en av guldfavoriterna på bortaplan?

Ja, Motala-laget gjorde det omöjliga inför storpubliken på Målilla motorstadion.

– Det var jävligt skönt att ge dem en liten tankeställare. Det känns som att det här kanske är den enda gången de förlorar i år. Jag har själv tippat att de tar SM-guld.

Orden kommer från Stefan Andersson. Han är lagkapten i Piraterna, men det var i det som nu heter Luxo Stars han inledde sin speedwaykarriär som elvaåring.

– Det är bara sex år under karriären som jag inte har kört för klubben, så det är roligt att slå dem. Det är inga hard feelings, men det är kul att vinna när man har varit där så mycket. Många av killarna kör bra i Målilla, så det kändes faktiskt att vi hade en stor chans att vinna, säger Stefan Andersson.

Piraterna körde riders raplacement för nyförvärvet Mark Loram, och lär bli ännu bättre när engelsmannen blir kvitt sina skada. I returen mot Luxo Stars tog hans ersättare 6+1 poäng på fyra heat. Ensam brukar han ta mer än så. Klubbens andra tunga nyförvärv, VM-föraren Ryan Sullivan, tog 12+3 poäng.

– Loram blir en bonus. I dag såg det riktigt bra ut, så vi kan bli riktigt giftiga, säger Per Linde, Piraternas assisterande lagledare.

Han var som sig bör nöjd med allt och alla efter skrällen i Målilla. Av hemmalagets alla stjärnor var det bara Andreas Jonsson som körde med oförändrad lyskraft. Charlie Gjedde, dansken, blev till och med utan poäng på sina tre heat.

– Jag är helt fantastiskt glad. Det var en underbar lagseger, en helt otrolig insats. Alla förare körde för varandra på ett sätt som jag aldrig varit med om tidigare. (Ryan) Sullivan satte ribban, och sedan ville alla vara bäst, säger Per Linde.

Luxo Stars: Hans Andersen 8+3 (5), Peter Karlsson 12+1 (6), Mikael Max 9+1 (5), Charlie Gjedde 0 (3), Andreas Jonsson 14 (5), Tobias Johansson 3+1 (5), Anders Ljung 1+1 (3).

Piraterna: Kenneth Bjerre 6 (6), Grzegorz Walasek 9 (6), Stefan Andersson 5+1 (5), Ryan Sullivan 12+3 (6), Leigh Lanham 5+1 (4), Damian Balinski 12+1 (5).

Publik: 3 677.

Förra omgången: Piraterna-Luxo Stars 40-56

KAPARNA-VMS ELIT 47-49

Utklassing i premiären, betydligt jämnare i returen på Arendalsbanan? Luras inte av sifforna. Guldtippade VMS Elit ledde matchen från början till slut och var aldrig hotade. Det var tack vare ett antal lyckade toppningar och en femetta i det sista heatet (Jaroslaw Hampel och Joonas Kylmäkorpi) som hemmalaget lyckades snygga till slutresultatet. Efter sex körda heat var ställningen 24-12 och matchen i princip avgjord.

– De poäng vi ryckte med i början hade vi nytta av i slutet. Det lunkar på precis som förra året. Det ser bra ut, men säsongen är lång, säger Christian Fridh, tränare och lagledare i VMS Elit.

Känner ni av favorittrycket?

– Nej, det är inget vi tänker på. Det är bara angenämt att vara mästare.

Kaparnas lagledare Tommy Berglund var inte alltför nedslagen efter förlusten. Att laget efter två omgångar ligger sist i tabellen är inget som oroar honom. Han tror att framtiden tillhör Kaparna, och det är bara att titta på förarnas ålder för att förstå honom.

– Vi började uselt, men ryckte upp oss i slutet av matchen. Även om vi förlorade visade vi positiva saker. (Robert) Miskowiak visade sin kapacitet, precis som Joonas och Hampel. Det finns potential i det här laget. Vi blir bara bättre och bättre. Förarna är unga och då tar det en stund innan allt faller på plats. Jag är positiv, säger han.

I Kaparna saknades Pawel Hlib, som körde Polens JVM-kval. Han ersattes av Emil Kramer från Töreboda och farmarlaget Örnarna. I VMS Elit fick Stefan Ekberg, normalt i Lejonen, och Piotr Paluch chansen på reservplatserna i stället för Tomasz Jedrzejak och Mattias Nilsson.

Kaparna: Jaroslaw Hampel 16+1 (6), Robert Miskowiak 6+1 (4), Tomasz Gapinski 7 (5), Emil Kramer 1 (3), Joonas Kylmäkorpi 11+1 (6), Sebastian Bengtsson 1 (3), Kim Jansson 5 (5).

VMS Elit: Lee Richardson 10 (5), David Ruud 6+2 (5), Wieslaw Jagus 4 (4), Ales Dryml 6+1 (4), Rune Holta 10 (5), Stefan Ekberg 4+3 (4), Piotr Paluch 9 (5).

Publik: 1 469.

Förra omgången: VMS Elit-Kaparna 61-35

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM