Piraterna – inte längre en tillfällighet

Ny skalp hemma mot Smederna

SPORTBLADET

Skrällseger mot Luxo Stars i den förra omgången, ny skalp mot Smederna hemma i Motala på tisdagskvällen.

Den som inte har tagit Piraterna på allvar inför årets elitseriesäsong bör tänka om.

– Nu kan man inte prata om tillfälligheter längre. Vinner man två sådana här matcher finns det lagmoral, säger assisterande lagledaren Per Linde.

De tappra åskådare som sökte sig till Dunteberget i regnet fick se omgångens rysare. Som mest skiljde det sju poäng mellan lagen, och när det 16:e och sista heatet skulle köras var det fortfarande ovisst, 45-44.

Då avgjorde Grzegorz Walasek matchen med sin fjärde heatseger. Piraternas polack var kvällens store man, från början till slut,

– Walasek och (Damian) Balinski klev fram när det behövdes. Walasek tappade bara poäng från bana 1, som var väldigt dålig. Han var helt suverän, säger Linde.

I Smederna var det inte lika uppåt. Eskilstunalaget föll överraskande mot Indianerna i den förra omgången och åkte nu på en ny tung smäll.

– Det var nära, men så här kan det gå när våra tre heatledare inte presterar bättre. Samtidigt är Piraterna ett bra lag, säger lagledaren Pierre Gustavsson.

Den största besvikelsen var dansken Jesper B Jensen, som bara tog 2+1 poäng på sina fyra heat. Den förre juniorvärldsmästaren har utvecklats till ett av speedwayens olösta mysterier.

– Jag vet inte om det sitter i huvudet. Han kom inte iväg i starterna. Det är något vi får fundera över, hur vi ska göra med laget, säger Gustavsson.

Nästa vecka är Billy Janniro redo för årsdebut. Amerikanen skadade nacken efter en vurpa, men är nu helt återställd. Det dröjer dock till juni innan lagets andre amerikan, ex-världsmästaren Billy Hamill, är tillbaka. Först med honom återfår Smederna sin själ.

– Han har varit ”smed” sedan 1991, så visst betyder han mycket både på banan och i depån. Vi får komma igen, säger Pierre Gustavsson.

Stefan Holm