Här attackeras världsmästaren

Jason Crump: Jag trodde inte det skulle hända i Sverige

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
FLASK-ATTACKEN Mitt under ärevarvet efter tävlingarna kastar den våldsamma supportern laskan mot Jason Crump.
SPORTBLADET

ESKILSTUNA

Jason Crump snuvade Tony Rickardsson på GP-segern.

Då attackerades den regerande världsmästaren med en flaska från läktaren.

- Vi behöver inte sån här skit. Det här är speedway, inte fotboll, säger Jason Crump.

Incidenten inträffade under Jason Crumps ärevarv efter tävlingen. Han satt bakpå en bil som körde runt banan när en flaska plötsligt flög ner från läktaren - en hårsmån från att träffa australiensaren.

Crump blev förbannad. Han såg till att bilen stannade och for upp på läktaren för att hitta den skyldige.

- Jag blev förvånad och besviken. Det har hänt flera gånger i Polen, men jag trodde inte att det skulle hända i Sverige. Vi behöver inte sån här skit. Det här är speedway, inte fotboll, sa han efteråt.

Du sprang efter killen upp på läktaren...

- Varför inte. Vad skulle du ha gjort? Hade jag fått tag på honom kunde jag ha tagit av mig skorna och knackat honom på huvudet.

Ingen polisanmälan

Förövaren var en svensk man. Han blev omedelbart omhändertagen av säkerhetsvakterna. Jason Crump säger att han förmodligen inte kommer att göra någon polisanmälan.

- Om det inte blev några skador på bilen så struntar jag i det.

Anledningen till de upprörda känslorna var att Tony Rickardsson faktiskt var en enda kurva från att köra hem segern. Då körde hemmaföraren Nicki Pedersen på sin landsman Bjarne med samma efternamn. Nicki Pedersen blev diskad och finalen gick till omstart. Men där fick Rickardsson nöja sig med andraplatsen.

- Herregud, jag trodde inte mina ögon. Det var ju bara en kurva kvar och jag hade segern som i en liten ask. Jag har aldrig varit så besviken med en andraplats, sa han direkt efter loppet.

Tony i ledning

Men redan ett par minuter senare var Tony Rickardsson gladare. Tony leder fortfarande VM-serien, två poäng för Jason Crump, och får ha på sig den gula ledarvästen i nästa VM-deltävling i Slovenien också.

- Många vill ha den, men det är jag som leder. Det spelar ingen roll om man vinner med en eller tio poäng, så länge jag har västen kvar så är jag nöjd, säger han.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway