Enkel bortaseger för Västervik

Matej Ferjan fick åka ensam i heat 8

SPORTBLADET

Västerviks Matej Ferjan ledde heat 8 från start till mål trots att han klockades för en av matchens sämsta tider.

Det blir så när en förare saknar konkurrenter.

Tro det eller ej, men de tre övriga förarna som skulle ha kört heatet – hemmaförarna Niklas Klingberg och Steve Johnston samt gästernas Niels Kristian Iversen – blev samtliga uteslutna enligt tvåminutersregeln.

Publiken buade, och Klingberg förstår varför.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är lite konstiga regler, säger han.

Domarna tillämpar tvåminutersregeln för att det inte ska dröja för lång tid mellan heaten. Tio sekunder innan regeln börjar gälla ska samtliga förare stå startklara vid tejpen. Det gjorde varken Klingberg, Johnston eller Iversen, trots att det finns en stor klocka vid startgrinden.

– Jag och Iversen stod och väntade på Johnston, som var sen från depån. När han kom ut på banan åkte vi fram alla tre, men det var tydligen för sent. Vi hade stått i en minut och väntat på honom, men det spelade ingen roll. Man kan inte skylla på domaren eftersom reglerna är som de är, men det är inte kul för publiken när bara en förare åker runt, säger Niklas Klingberg.

Det handlar om sunt förnuft, alltså?

– Ja, det får jag nog säga. Det får väl vara någon måtta.

I matchen mellan Luxo Stars och Piraterna var samtliga fyra förare försenade, men i Målilla lyckades lagens lagledare få domaren att upphäva tvåminutersregeln för att åskådarna skulle få se speedway över huvud taget.

Vargarna i allmänhet, Niklas Klingberg i synnerhet, hade ingen bra dag på Kråkvilan. Västervik, däremot, fortsätter att vinna. Smålänningarna toppar tabellen och vann enkelt, 56–37, trots att Tomasz Gollob inte kunde köra. Lagets polske superstjärna har varit febersjuk i en dryg vecka och befinner sig på ett sjukhus för observation. Det ska dock inte finnas någon fara för hans hälsa.

– Vi är starka ändå. När en förare saknas är det många andra som kliver fram. Vi är inte så känsliga för sådant. I kväll gick det lättare än vi trodde, säger lagledaren Patrik Olsson.

För Vargarna, som fortfarande väntar på årets första seger, väntar bottenlaget Kaparna i nästa omgång.

– Det är en ödesmatch. Vi har haft mycket otur. Det måste vända snart, säger Niklas Klingberg.

Vargarna: Daniel Nermark 4+1 (4), Lukas Dryml 7+2 (5), Niklas Klingberg 1+1 (4), Steve Johnston 7 (5), Jason Lyons 4+1 (4), Joe Screen 7+1 (5), Adam Shields 7+1 (5).

Västervik: Peter Ljung 14+1 (6), Sebastian Ulamek 3 (4), Bjarne Pedersen 15 (6), Matej Ferjan 11+1 (6), Robert Johansson 2 (4), Niels Kristian Iversen 11+2 (6), Johan Engman 0 (1).

Publik: 2 607.

Tidigare resultat, Västervik: Rospiggarna (h) 53-43, Rospiggarna (b) 52-44, Vargarna (h) 63-33.

Vargarna: Masarna (h) 48-48, Masarna (b) 47-49, Västervik (b) 33-63.

Stefan Holm