Oväntat jämnt för Luxo Stars

19-årig Smed överraskade

SPORTBLADET

Frågan var inte om, utan hur mycket Luxo Stars skulle vinna med.

Svaret: förvånansvärt lite.

– Det var faktiskt en bra speedwaymatch med många bra heat. Avgörandet kom i det 14:e heatet, då vi tog en femetta genom Hans Andersen och Andreas Jonsson. Vi låg två poäng efter och var plötsligt förbi. Sedan, i det 15:e, tog vi en ny femetta genom Hans Andersen och Peter Karlsson. Smederna kämpade bra, säger Anders Fröjd, nöjd lagledare i Luxo Stars.

Det var inte mycket som talade för Smederna inför matchen. Amerikanen Billy Hamill är långtidsskadad och i måndags fick lagledningen återbud från VM-föraren Nicki Pedersen, som vurpat med en hjärnskakning som följd. Lägg därtill att en av lagets andra danskar, Morten Risager, bröt högerfoten och vänster handled i en ännu våldsammare krasch.

– Med tanke på att vi fick två återbud gjorde vi en riktigt bra match. Vi fick också se en ny stjärna tändas, säger Ingvar Åhnstad, Smedernas lagledare.

Han syftar på Erik Andersson, talangen som inte fick chansen i Rospiggarna och därför gick till Eskilstunaklubben. På grund av skadorna fick han chansen som reserv - och gissa om han tog den.

19-åringen, som tidigare bara kört några enstaka heat för Smederna, tog 6+1 poäng på sina fem heat. Det kunde ha blivit bättre än så. Erik Andersson ledde det 15:e heatet före världsförarna Hans Andersen och Peter Karlsson då han drabbades av ett kedjebrott.

– Det är jättekul att killen lyckas. Han visade att han kan åka fort, säger Ingvar Åhnstad.

Ingen överglänste dock Andreas Jonsson. I match efter match har nyförvärvet varit Luxo Stars bäste poängplockare. Han tappade bara en poäng mot Smederna, till Krzysztof Kasprzak.

– Han är en fantastisk förare, otroligt värdefull för laget, säger Anders Fröjd.

Så det är en värvning som kan bli guld värd?

– Jag ville inte sticka ut hakan. Målsättningen är slutspel. Men Andreas är en förare som kan vinna heat 14 och 16. Vi hade många kompetenta förare förra säsongen, men inte den där riktiga killern. Det har Vetlanda i Rune Holta, Masarna i Leigh Adams och Tony Rickardsson, Västervik i Tomasz Gollob. Nu har vi också den typen av förare. Alla talar om att Antonio (Lindbäck) ska vara kronprinsen, men jag anser att det är Andreas som är det. Han har bara tappat fem poäng på fem matcher. Han och Tony är outstanding i elitserien, säger Anders Fröjd.

Luxo Stars-Smederna 51–45

Luxo Stars: Hans Andersen 6+2 (5), Peter Karlsson 9+3 (5), Mikael Max 10 (5), Sam Ermolenko 1 (4), Andreas Jonsson 14 (5), Tomas Topinka 11+2 (6), Christian Isomettä 0 (2).

Smederna: Krzysztof Kasprzak 14+1 (6), David Howe 2+1 (5), Scott Nicholls 13+2 (7), Billy Janniro 6 (6), Freddie Eriksson 4+1 (3), Erik Andersson 6+1 (5).

Publik: 3 370.

Tidigare resultat, Luxo Stars: Piraterna (b) 56-40, Piraterna (h) 47-49, Kaparna (b) 56-40, Kaparna (h) 56-40.

Smederna: Indianerna (h) 54-41, Indianerna (b) 42-54, Piraterna (b) 47-48, Piraterna (h) 54-42.

ARTIKELN HANDLAR OM