”Jag har aldrig kört så här bra”

Rickardsson utklassade konkurrenterna - mot ny VM-titel

Foto: PRESSENS BILD
KÖRDE MÄSTERLIGT Tony Rickardsson (i mitten) stod i en klass för sig själv i Sloveniens GP. "Allt flyter bara på. Det är helt fantastiskt", säger Tony. Här omges han av tvåan Nicki Pedersen (till vänster) och trean Matej Zagar (till höger).
SPORTBLADET

Ett varv återstod av finalheatet när speedwaykungen Tony Rickardsson knöt näven i en segergest.

Så gör bara en blivande världsmästare.

- Jag har aldrig kört så här bra. Jag är som ett gammalt årgångsvin, säger 34-åringen efter uppvisningen i Sloveniens Grand Prix.

Foto: PRESSENS BILD
UTKLASSNING Tony Rickardsson var överlägsen. I finalen lämnade han konkurrenterna längt efter sig (bilden ovan). Nu är den flerfaldige världsmästaren på väg mot en ny titel.

När Sportbladet når Rickardsson har han just tagit plats i teamets buss för att påbörja den tio timmar långa resan från slovenska Krsko till Polen och dagens ligamatch mot Tarnow.

- Jag är väldigt trött. Jag ska försöka sova, men vet att jag kommer att vakna med jämna mellanrum. Fast det gör inget. Jag njuter ändå. Varje gång jag vaknar kan jag slå mig för bröstet, säger han.

"Som hemmaplan"

Det var Tony Rickardsson VM-helg, från början till slut. Redan under fredagens träning markerade han med den bästa varvtiden att han, elva år efter sin första VM-titel, fortfarande är kung i det världsomfattande speedwayriket.

- Vad fan är det som händer, sa jag till mekanikerna efter träningen. Jag kör ju med samma grejer som förra året, säger Tony Rickardsson.

Ja, vad fan är det som händer? Är du bättre än någonsin?

- Ja, jag har aldrig åkt så här bra. Jag åker mjukare på hojen än tidigare. Allt bara flyter på. Det är en sådan harmoni i hela teamet. I dag gjorde vi ett riktigt bra race. Det är helt fantastiskt, säger Rickardsson.

I Krsko var han så överlägsen att han med ett varv kvar att köra i finalheatet höjde vänsternäven i en segergest. Nicki Pedersen, sensationsmannen Matej Zagar och Jason Crump var statister när den störste höll hov.

- Det kom spontant. Jag har en sådan jäkla uppbackning. Det var nästan som att köra på hemmaplan. Det var till publiken, Yeah, liksom. Vilken fantastisk tävling.

Efter tre av nio deltävlingar leder du VM-serien, elva poäng före regerande världsmästaren Jason Crump.

- Jo, det känns bra, försäkrar Tony Rickardsson.

Jagar sjätte titeln

Kan något stoppa dig i år?

- En ny VM-titel hägrar, men jag tar ingenting för givet. Jag har lett VM tidigare efter tre-fyra omgångar och sedan drabbats av skador och motorproblem. Det har varit två år med bakhalt i uppförsbacken. Då blir man inte världsmästare. Med två så jämna förare som jag och Jason (Crump) kan en grej som den i Eskilstuna bli avgörande, säger Rickardsson.

Han syftar på Nicki Pedersen, som i finalen körde in i Bjarne Pedersen och orsakade en omstart. Rickardsson var i en klar ledning då, men lyckades inte vinna omstarten. I går gjorde inte dansken några vansinnesgrejer. Då slutade det som vanligt, med Rickardsson överst på prispallen. Han är nu på väg mot sin sjätte VM-titel. En sådan samling kan bara Ivan Mauger ståta med.

- Han är oroad och hoppas att jag inte ska vinna igen. Själv siktar jag på min målsättning, att bli världsmästare, säger Tony Rickardsson.

Leder VM med elva poäng

Stefan Holm