Tredje raka förlusten för VMS Elit

Blåsigt på speedwaytronen

SPORTBLADET

Det blåser på speedwaytronen.

VMS Elit föll tungt för tredje matchen i rad.

– Jag vet fan inte vad felet är, säger sportchefen Bosse Wirebrand efter förlusten mot Rospiggarna.

Redan efter sex körda heat kallade han till sig förarna i depån. Anledningen var lika uppenbar som pinsam: 9-27 mot tippade bottenlaget Rospiggarna.

– Gör något. Gör vad som helst, för det kan inte bli sämre, vädjade Wirebrand.

Sämre blev det inte, men det blev aldrig bra. VMS – som inför matchen bytte ut Marcin Rempala och Piotr Paluch mot Mattias Nilsson och Wieslaw Jagus – närmade sig Rospiggarna genom ett par lyckade toppningar, men kom aldrig i kapp. Redan inför nomineringsheaten var matchen avgjord.

– I början var det katastrof, inte ett rätt. Vi tog nio poäng på de sex första heatet och de poängen var omöjliga att ta igen, säger Wirebrand uppgivet.

Rospiggarna vann även förra veckans möte i Orionparken och tog hand om samtliga fem poäng i dubbelmötet med guldhjältarna från Vetlanda. Det hade ingen räknar med.

– Nej. Jag tar inte ut några segrar i förskott, men vi ska inte förlora fem poäng mot Rospiggarna. Ändå händer det, säger Wirebrand.

I hemmalaget var det bara Ales Dryml och Rune Holta som kunde lämna motorstadion med hedern i behåll. David Ruud, den annars så pålitlige, tog bara en poäng.

– Jag packade ihop och stack därifrån rätt snabbt. Jag brukar åka bra i Vetlanda, men i kväll kom jag aldrig in i matchen. Jag kan inte förklara vad det beror på, säger David Ruud.

Är VMS Elit sämre än i fjol, eller har de andra lagen blivit bättre?

– För tillfället är vi sämre. Vi måste ta oss samman och gå igenom vad som är fel. I dag hängde vi inte alls med i starterna. De bara flög iväg, säger Ruud.

Rospiggarnas lagledare Mikael Messing var mer än nöjd. För andra gången inom loppet av en vecka kunde han konstatera att undrens tid inte är förbi. Ingen trodde på Rospiggarna inför säsongen. Nu ligger laget, på nytt med Janusz Koldziej i laguppställningen, sexa i en haltande tabell.

– Vi bönder från Hallstavik håller i sådant här. Speedway är en psykologisk sport. Efter segern hemma hade vi med oss så mycket självförtroende. Vi har gjort en jättematch, en solklar laginsats, säger Messing.

Finns det någon mer förklaring till att Rospiggarna fortsätter att överraska?

– Det är viktigt att förarna trivs i laget och vi har en otrolig sammanhållning. Det gäller att få ihop rätt sammansättning av individer. En kille som Robert Sawina, som Smederna sparkade iväg... Jag fattar inte. Det är ju en superkille som har tagit nio-tio poäng i varje match. Sedan har vi Greg (Hancock). Han kan skapa ett go’ i vilket lag som helst, säger Mikael Messing.

VMS ELIT–ROSPIGGARNA 46–50

Stefan Holm