Pedersen räddade poäng åt Smederna

Dansken het på hemmaplan

SPORTBLADET

Smedernas Nicki Pedersen blev tvåa i Sloveniens Grand Prix i lördags.

Han har inte slagit av på farten än.

Mot Luxo Stars räddade dansken två poäng åt Eskilstunalaget.

– Vi lyfte oss mot slutet, säger lagledaren Pierre Gustafson.

Lagen följdes åt under hela matchen, som utvecklades till en riktig rysare. Efter 14 heat var ställningen 42-42.

Då, i det första nomineringsheatet, chockade Smederna med en femetta genom Scott Nicholls och Krzysztof Kasprzak, som visade upp bakhjulen för Hans Andersen och Charlie Gjedde – som ersatte Sam Ermolenko. Dansken får dock inte till det i elitserien. 3+1 poäng blev facit för hans del.

– Han är frustrerad och måste snart leverera, men samtidigt får vi ge honom lite tid. Vi ska fortsätta att köra med Gjedde, säger Jörgen Kling.

Luxo Stars var piskat att vinna det sista heatet med 5–1 för att rädda ett oavgjort resultat, och så var ställningen under ett drygt varv tack vare bröderna Mikael Max och Peter Karlsson. Då blåste Nicki Pedersen – som satte nytt banrekord tidigare under kvällen – förbi Peter Karlsson, säkrade 2–4 och Smedernas seger.

– Två poäng är bra med tanke på skadeläget. Det var bara det här laget vi kunde köra med, säger Pierre Gustafson, som ersatte skadade David Lowe med Jesper B Jensen.

Dansken, som floppat tidigare i år, hade bytt styre och tog 7+2 poäng på sina fem heat. Det är, med tanke på hans tidigare insatser, mer än godkänt.

– Det är det som gläder oss mest. Han kom in sent och fick visa att han fortfarande kan. Erik Andersson måste jag också framhålla. Ja, det här var en lagseger, säger Pierre Gustafson.

För Luxo Stars minskade segerchanserna redan vid lunchtid. Det var då nyförvärvet från Rospiggarna, Andreas Jonsson, lämnade återbud på grund av magsjukan. Målillalaget tvingades köra riders replacement för VM-föraren. Trots ersättare som Hans Andersen, Charlie Gjedde, Peter Karlsson och Mikael Max tog Luxo Stars bara fem poäng på Jonssons fyra ordinarie heat. Själv hade han, att döma av snittligan, tagit tvåsiffrigt.

– Visst hade han det. Vi fick ändå med oss bonuspoängen och hade kalkylerat med tre poäng. Vi kämpade och åkte jämnt med Smederna, men de var bra i dag, säger sportchefen Jörgen Kling.

Smederna–Luxo Stars 49–47

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM