Västervik tillbaka i serieledning

Piraterna tog årets största seger

SPORTBLADET

Piraterna vann årets största seger i elitserien i speedway hemma mot skadedrabbade Masarna. 67–29 slutade matchen.

Nya serieledare är Västervik som vann stort hemma mot Indianerna, 65–31.

Foto: LASSE ALLARD
Västerviks Tomasz Gollob.

Masarna hade serieledningen när laget kom till Motala men det stod snabbt klart att Dala-laget inte skulle räcka till när båda VM-stjärnorna Tony Rickardsson och Leigh Adams tvingades lämna återbud på grund av skador.

Efter fem heat hade Piraterna plockat tre dubbelsegrar och ledde matchen med 22–8. Masarna hade 14 poängs övervikt med sig från hemmamatchen tidigare under säsongen och innan halva tävlingen var körd hade Piraterna även ett fast grepp om bonuspoängen.

De båda polackerna i Piraterna, Grzegorz Walasek och Damian Baliniski, tog båda full poäng och fastställde också slutresultat genom att vinna sista heatet dubbelt. Mas-förarna lyckade bara vara först över linjen i fyra av de 16 heaten och två av segrarna tog reserven Sebastian Aldén i de rena reservheaten.

Tre poäng ner

För Piraterna var de tre poängen nyttiga. Laget har nu tre poäng ner till Indianerna och Kaparna som ligger på de sista platserna i tabellen. Piraterna är samtidigt det lag som tagit största segern i årets elitserie. Före tisdagens omgång var Piraterna det lag som förlorat med största siffrorna, 30–66 hemma mot Västervik.

– Vi har varit i samma situation som Masarna i matcher tidigare under säsongen och då har ingen visat oss någon hänsyn. Nu gjorde inte vi det heller. Det känns skönt att vinna efter förlusten förra veckan. Vi siktar uppåt i tabellen men det är långt upp till slutspel och det vågar jag ännu inte börja hoppas på, sade Piraternas lagledare Fredrik Staaf.

Magplask för Kaparna

Västervik tog som väntat kommandot hemma mot Indianerna direkt och ledningen ökade ju längre matchen led. Till slut stod Västervik som segrare med 65–31. Det var bara Indianernas Piotr Protasiewicz som kunde matcha hemmaförarna. Protasiewicz plockade tolv poäng och tog bortalagets två enda heatsegrar.

Kaparna saknade Jaroslaw Hampel när laget vann borta mot Vargarna. Han fanns inte med i hemmamötet heller men då var saknaden efter VM-föraren större. Vargarna överraskade hemmalaget från start och ryckte snabbt åt sig en klar ledning, 28–14 efter sju heat. Bortaledningen var nere i åtta poäng efter elva heat men närmare kom inte Kaparna. Inför sista heatet behövde Kaparna vinna dubbelt för att få till ett skiljeheat om bonuspoängen men. Det klarade duon Joonas Kylmäkorpi/Pawel Hlib. I skiljeheatet mötte Kylmäkorpi Vargarnas Niklas Klingberg. Den senare vann starten och höll sedan undan med knapp marginal.

– Ett magplask, sade Kaparnas ordförande Tommy Rander besviket. Nu gäller det verkligen att vinna borta mot Indianerna i nästa omgång.

TT-Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM