"Jag njuter bara på pallen"

Nu börjar kung Tony jakten på sin sjunde VM-titel

1 av 2
Kungen och en av kronprinsarna I kväll börjar VM-säsongen för Andreas Jonsson och Tony Rickardsson. "De ska få köra hårt för att slå oss", säger Tony.
SPORTBLADET

KRSKO

Han har alltid blundat för sin egen storhet.

När han väl slår upp ögonen mot det förflutna kan han räkna in ett, två, tre... kanske sju VM-guld.

Förmågan att ständigt blicka framåt har gjort Tony Rickardsson till nummer ett.

- Det som hände i går är inte så viktigt. Jag lever i nuet, säger speedwayguden.

En ny VM-säsong börjar i kväll på en stadion som heter Stadion. Den är placerad utmed en väg i ett stort samhälle eller om det nu är en liten stad som heter Krsko, känt för sitt kärnkraftverk och Jurij Dalmatin. Han föddes tydligen här, mannen som 1584 översatte bibeln till slovenska.

422 år senare har självaste Gud kommit på besök. Han kom från himlen med Adria Airways, landade i Sloveniens huvudstad Ljubljana och skjutsades sedan österut, till Krsko och Stadion.

Jodå, han är avgudad även här, Jerringpris-tagaren Tony Rickardsson, 35. Det är kring honom reportrar, kameramän och autografjägare flockas.

Han tog sitt första VM-guld 1994 och har fullständigt dominerat den Grand Prix-serie som introducerades året därpå. Nu ska han inleda sitt sista segertåg och det är en resa som ingen vill missa.

Hela Krsko har klätt sig i sin vackraste vårskrud för att hylla den störste.

Seger det enda som gäller

Det här är fakta: Sedan begynnelsen har 79 deltävlingar avgjorts. Dalmasen har vunnit 20 av dem. Mer än vart fjärde - och det i konkurrens med 109 andra förare.

Störst, bäst och vackrast?

Inte om du frågar Tony Rickardsson. Han låter sig inte imponeras, allra minst av sig själv.

- Störst? För mig är det Bruce Penhall. Han var coolast, säger Tony Rickardsson till Sportbladet.

Penhall tog två VM-titlar, 1981 och 1982. När svensken summerar sin sista säsong kan han ha blivit världsmästare sju gånger. För honom existerar inte något annat, än att vinna igen. Första steget blir Sloveniens Grand Prix, tävlingen han har vunnit de två senaste åren.

- Ja, nu är det allvar igen. Vi ska fightas om VM-titeln. De andra ska få köra väldigt hårt och snabbt för att slå oss. Det är det, att jaga en VM-titel, som är roligast, säger han.

Titlarna du redan har, då? Hur länge njuter du egentligen av ett VM-guld?

- Det är väl uppe på pallen. Redan innan säsongen är slut har man börjat jobba för nästa år. Hur det har gått i tävlingarna tänker jag inte så mycket på. Jag lever i nuet.

Att inte njuta är ett sätt att förbli hungrig. Är det en styrka?

-  Precis. Annars faller man tillbaka. Så är det.

Varför väljer du att sluta?

- Jag har uppnått alla mål jag ville uppnå. Att vinna VM sex gånger... Det är mer än jag vågat drömma om. Det är dags att jag tackar för mig. Jag mår bra i dag, men tror att jag kan må ännu bättre. Jag har inte samma entusiasm som förr. Speedwayen har mer blivit ett jobb och det är kämpigt att göra ett bra jobb om inte den riktiga glädjen finns. Jag har blivit äldre och uppskattar andra saker mer, som att följa med barnen på ridning.

"Jag kommer sakna kicken"

Vad ska du göra i stället?

- Nästa år blir det bilracing,

föreläsningar och sådana saker. Någon gång kommer jag nog tillbaka till speedwayen i någon form, men inte för att köra. Jag kommer att sakna känslan av att vinna ett heat. Det är en otrolig kick, säger Tony Rickardsson.

Han, om någon, borde ju veta.

Rickardssons värsta utmanare

Fakta

Stefan Holm