Far och son kan köra tillsammans

Henka Gustafsson får sällskap av sonen Simon i Indianerna

Foto: Jonas Bilberg
Sådan far, sådan son. Henrik Gustafsson med sonen Simon, 11 år, våren 2001. I årets upplaga av Indianerna kör ”Henka” sida vid sida med Simon.
SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Far och son har aldrig kört ihop i elitserien i speedway. I år han det bli en realitet genom Henrik, 35, och Simon Gustafsson, 15, i Indianerna.

– Omöjligt är det inte. Simon kan köra fort men han har mycket kvar att lära, säger pappa Henrik.

Foto: Jonas Bilberg
Som elvaåring stylade Simon på BMX:en. I år blir det starkare cyklar för stortalangen.

Henrik Gustafsson var i sin ungdom en talang utöver det vanliga. Vann det mesta han ställde upp i och pekades ut som en kommande världsmästare. Den utvecklingen trodde han själv också på.

– I mitten av 1990-talet gick jag väl mest och väntade på att det skulle inträffa. Men jag hade inte marginalerna med mig när jag var som bäst. Någon gång strulade jag till det själv, något år stannade mina motorer i helt fel tävlingar, minns han.

Som bäst blev det en femteplats i VM-serien 1996 när Billy Hamill vann.

Nära VM-titel

– Det året ledde jag A-finalen i Linköping när någon vurpade. Det blev omstart och Billy vann tävlingen istället. Hade jag vunnit i Linköping kanske jag vunnit hela VM, säger Henrik.

Sonen Simon har i år tagit steget upp på 500cc-cykel sedan han för andra gången blivit Riksmästare på knattecykel. Även om han saknar rutin går det fort på ovalerna även för junior i familjen.

– Med tanke på hur det såg ut för mig vore det kanske bra om det inte gick för lätt för Simon. Men jag tycker att han kör bra; har fin framförhållning och kör lugnt och sansat även om det går fort. Dessutom startar han bra, säger Henrik.

Simon som reserv

Henrik förnekar att han fortsätter köra endast för att få möjligheten att köra ihop med sonen i elitserien.

– Jag tycker det är roligt med speedway igen. Under några säsonger hade jag väldigt ont i ett ben men det känns bra igen. Jag är beredd att hoppa in i England också om det skulle bli skadeproblem i något lag.

– Om Simon och jag skulle få köra ihop i elitserien vore det skoj, men det är tufft att slå sig in i elitserien.

I Indianernas premiär mot Rospiggarna finns Henrik med som ordinarie, medan Simon med största sannolikhet kommer att ha nummer åtta i laget – utan några garanterade heat.

TT