”Inga läkare - en skandal”

Allt svårare olyckor - men ingen ambulans på speedwaymatcher

Foto: BILDBYRÅN
Mikael Max skadades allvarligt vid kraschen förra säsongen. Han tvingades vänta i 40 minuter innan ambulansen kom.
SPORTBLADET

Med knäckt lårben tvingades speedwayföraren Mikael Max vänta på ambulans och smärtstillande i över en halvtimme.

Nu väntar en ny elitseriesäsong - utan läkarkrav på landets arenor.

- Skandal. Det är inte schack vi håller på med, säger världsstjärnan Tony Rickardsson.

Så här säger Svemos reglemente Utdrag ur Svemos reglemente för rundbanesport: 1.8.1.11 Sjukvårdspersonal Minst en sjuksköterska med erfarenhet av akutsjukvård, medförande akutväska, ska finnas på plats. 9.13.1 Sjukrum I anslutning till depån skall det finnas ett sjukrum med sjuksäng och utrustning för första hjälp vid olycksfall, samt tillgång till varmt och kallt vatten. Detta rum inklusive utrustning står under läkarens eller sjuksköterskans ansvar, och inga obehöriga får uppehålla sig där. 9.13.2 Sjuktransportfordon Vid all träning och tävling skall minimum ett, för bårtransport lämpat fordon jämte två bårar, alltid finnas tillgängliga för omedelbar användning.

Speedwayen blir tätare och tätare, krascherna mer och mer våldsamma. Ändå finns det ingen regel som säger att det ska finnas ambulans med tillhörande personal, eller ens en läkare på plats. Det är helt och hållet upp till klubbarna.

- De som skrev reglerna kan inte ha tänkt, säger Mikael Max, som aldrig kommer att glömma den där julikvällen.

Enligt reglementet räcker det med en akututbildad sjuksköterska, som utan läkares ordination inte får ge smärtstillande till en allvarligt skadad förare.

"Klubbens skyldighet"

Mikael Max i Luxo Stars blev påmind om de bristande rutinerna den 19 juli förra året. I toppmötet mot Masarna tappade han kontrollen och slungades över styret. När han landade på andra sidan av sargen hade han brutit handleden och vänster lårben. Där fick han ligga i, som han minns det, 40 minuter innan han fick smärtstillande och kunde transporteras till sjukhuset i Västervik.

Nu är han på benen igen. På tisdag åker han till Eskilstuna för att göra elitseriecomeback. Han hoppas på en snar regeländring så att ingen ska behöva uppleva samma sak.

- Jag har tagit upp det och tror att Luxo tagit fasta på det. Om inte ska jag ta upp det igen. Det är klubbens skyldighet, för fan. Många av proffsen tror säkert att personalen från Röda korset är doktorer. Det trodde jag med. Sedan var det inte så. Jag hade aldrig tänkt på det här förrän det där hände. När jag låg där fanns det ingen som kunde ge mig smärtstillande, säger Mikael Max.

"Gjorde vad de kunde"

Jörgen Kling, sportchef i Luxo Stars, förstår honom och kritiken, men klargör samtidigt att klubben inte har brutit mot några regler.

- Vi har gott om personal och de gjorde vad de kunde. Man får inte göra så mycket förrän de kommer med ambulansen och nu tog det lång tid innan den kom. Sjukvården är sådan.

Är det dags att införa ett ambulanskrav?

- Ja, det tycker jag. Eller införa... Det har att göra med hur landstinget ställer sig till det, hur man kan lösa saker och ting. Sjukvård får man aldrig för mycket av, men Målilla är inte så stort att det finns ambulanser runt knuten, säger han.

Luftstaket i England

Världsmästaren Tony Rickardsson är också kritisk.

- Det borde vara ett krav med ambulans. Speedway är ju inte världens mest ofarliga sport. Säkerhetsfrågan är viktig. Jag trodde länge, eller tog för givet, att det fanns ambulans på arenorna. På senare år har jag märkt att det inte är så. Även om jag inte kan uttala mig för klubbarna är det helt klart en kostnadsfråga.

Är det bättre säkerhet i Polen och England?

- I Polen finns det ambulans, för ibland måste vi vänta på att den ska komma tillbaka innan vi kan fortsätta köra. Där har alla elitklubbar luftstaket. Det är likadant i England. I början av 1990-talet var Sverige ledande med de mjuka staketen, men sedan dess har det stått tvärstilla, säger Tony Rickardsson.

Fick vänta 40 minuter med knäckt lårben

Speedway - en sport utan läkarbehov? Nej, 2005 var elitserien fylld av skador.

Tony Rickardsson.

Stefan Holm