Jonsson jagar VM-medalj på polsk hemmabana

"Bronset vill jag ha"

SPORTBLADET

Sista VM-deltävlingen i speedway avgörs i polska Bydgoszcz. Hemmaplan för Andreas Jonsson som sedan tre år har sin bas i den lilla polska staden där speedwaysporten är stor.

– Speedwaylaget har lika stor status här som United har i Manchester. Jag trivs bra, säger Jonsson som har bra chans att ta sin första VM-medalj individuellt.

Foto: Scanpix

Inför den sista VM-deltävlingen har Jonsson avgörandet i egna händer. Om han vinner på sin polska hemmabana tar han hem bronsmedaljen. Seger är dock inget måste, men för att ta medalj måste han ta mer än tre poäng mer än Nicki Pedersen och inte tappa mer än sju poäng till Leigh Adams. Han har också chans att nå silver men då krävs sannolikt seger samtidigt som Greg Hancock, som förra året kom fyra i Bydgoszcz, gör en riktigt dålig tävling.

– Det känns inte riktigt realistiskt att hoppas på silver, det handlar inte bara om vad jag gör. Men bronset vill jag ha, då har jag uppnått båda de mål jag satte upp inför säsongen; vinna en deltävling och ta medalj totalt, säger Jonsson.

Gollob vet

Banan i Bydgoszcz är både lång och bred. En bana som från sidan verkar lätt. Men det finns hemligheter om hur man gör för att åka riktigt fort. Hemmasonen Tomasz Gollob vet, han har vunnit VM-deltävlingen i Bydgoszcz de senaste fyra åren. Jonsson har ännu inte kommit till någon A-final. Förra året blev han utslagen i semifinalen.

– Det finns så många spår att åka i och det är svårt att veta vilket som är det snabbaste. Mitt problem har varit att jag inte kommit iväg från start, men de senaste tävlingarna har det fungerat bättre och bättre så jag är hoppfull inför lördag, säger Jonsson.

Som stjärna i Bydgoszcz har han inga problem att få träningstider trots att banan ligger i ett bostadsområde. Däremot får han ibland trängas med andra.

– Det har hänt att det varit fotbollsträning på innerplan och någon boll har kommit ut på banan men det är ingen fara, säger han.

Bas i Bydgoszcz

Jonsson har sin verkstad, sina cyklar och egen lägenhet i Bydgoszcz. Hans mekaniker bor också i staden.

– Det har fungerat mycket bra de åren jag haft min bas i Bydgoszcz. Speedway är stort i Polen och det blir lite kortare resor totalt sett under ett år med basen i Polen. Det är också lite lättare när jag behöver hjälp med olika grejer, säger Jonsson.

För Antonio Lindbäck handlar sista deltävlingen om att säkra en plats bland de åtta först placerade ordinarie förarna och vara säker på en VM-plats nästa säsong. Lindbäck har problem med ett knä men kommer att försöka genomföra tävlingen.

Ställning i speedway-VM

TT