VMS Elit svenska mästare

Tog revansch för fjolårets finalförlust

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

VMS Elit regerar i svensk lagspeedway. Revanschen på Västervik blev gruvlig. VMS vann andra finalen med 52–43, totalt 103–88.

– Vi förtjänade att vinna finalen. Vi har haft en stark säsong och alla hjälper alla i laget, sade VMS bäste poängplockare i finalen Jaroslaw Hampel.

Det blev ingen större kamp i den andra finalen mellan VMS Elit och Västervik. VMS hade sex poängs försprång från första finalen och ryckte snabbt till tolv poäng totalt. Dessutom tvingades Västervik jaga utan Niels Kristian Iversen som skadades redan i matchens första heat. Någon riktig nerv infann sig aldrig,VMS vann totalt med 15 poäng totalt. VMS har därmed sviten guld-silver-guld de senaste tre säsongerna.

Av de 16 heaten vann Västerviks förare blott tre, i övriga var hemmaförare först över linjen.

Fem av 13 hemmasegrar togs av unge polacken Jaroslaw Hampel, som tog sitt andra SM-guld i karriären. Han har stått lite i skuggan av Jason Crump och Rune Holta men han fick äran att avsluta tävlingen genom att salutera segern åkande på bakhjulet som vinnare i sista heatet.

Lyckat nyförvärv

Hampel, som kom från Kaparna inför denna säsong, var VMS poängmässigt bäste förare under grundserien och i slutspelet tog han bara tre poäng mindre än Crump. I den andra finalen var han ensam om full poäng.

– Det tog några tävlingar innan jag lärde mig banan i Vetlanda men nu vet jag hur jag ska ställa in mina motorer för att det ska gå riktigt fort, säger Hampel.

Hampel vann junior-VM i Kumla 2002 och vann SM-guld med Kaparna säsongen efter. Han har också en svensk motortrimmare i Jan Andersson från Göteborg.

– Jag gillar att komma till Sverige och förbereder mig alltid till hundra procent. Ligan är tuff men det är utvecklande, sade Hampel.

Hampel vann också den polska ligan med Wroclaw, även där tillhör han samma lag som Jason Crump och Hampel är inte sen att ösa beröm över världsmästaren.

– Det är en trygghet att åka i samma lag som Crump. Han ger alltid alla andra förare i laget väldigt bra stöd och hjälper alltid till med den information man kan behöva, sade Hampel som har ett plus ett år kvar på sitt kontrakt med VMS.

Holta stannar kvar

VMS sportchef Bo Wirebrand var givetvis nöjd med hela laget efter SM-guldet. Han gav också Hampel mycket beröm.

– Hampel har varit oerhört värdefull för laget. Hemma i Vetlanda har han lärt sig åka mycket fort och även på bortabana tar han mycket poäng. Utan tvekan är han en av våra nyckelförare, sade VMS sportchef Bo Wirebrand.

VMS lagkapten Rune Holta kunde lägga sitt fjärde SM-guld till handlingarna när segern var bärgad. Norrmannen förlängde tidigare under dagen sitt kontrakt med VMS ytterligare en säsong.

– Det blir tuffare och tuffare i elitserien, marginalerna allt mindre. Denna säsong har vi fått kämpa hårt i många matcher. Men vi har en mycket härlig moral i laget, vi jobbar bra tillsammans, sade Holta.

Matchfakta: SM-slutspel final, andra matchen

VMS Elit-Västervik 52-43

Tio års mästare i speedway

VMS Elits mästartrupp

TT

ARTIKELN HANDLAR OM