Den galna guldnatten

Crump: Det har varit en helt fantastisk säsong

Foto: Scanpix
Segerfirande. Storstjärnan Jason Crump firar triumfen och ger VMS sportchef Bosse Wirebrand en riktig överraskning...
SPORTBLADET

VETLANDA

Världsmästare och polsk lagmästare.

Nu kan Jason Crump även titulera sig svensk mästare.

- Det har varit en helt fantastisk säsong för min del, säger han till Sportbladet.

Foto: Scanpix
Guldgänget. Här är hela VMS guldgossar.

SM-pokalen är tillbaka i Vetlanda. Efter förlusten mot Västervik i fjol tog VMS gruvlig revansch och återbördade guldet till Vetlanda.

Jason Crump körde som den världsmästare han är och vann sina tre första heat.

- Det är väldigt lätt när man har roligt, när cykeln går bra och allt bara flyter på. Det har jag lärt mig de senaste åren, att om man trivs med sig själv och har roligt då går det mycket bättre, säger han.

Jason Crump verkade ha roligt i går.

Australiensaren uppträdde som en mysfarbror under hela finalen och många menar att han bidrar starkt med sin entusiasm till den goda lagmoral som många i VMS ger som förklaring till årets framgång.

- Det är annorlunda för mig som inte är med och kör varje vecka. Jag kommer in som en fräsch input. Det är en utmaning för mig att entusiasmera de andra i laget, säger Crump som tog tolv poäng av 15 möjliga.

"Förtjänade att vinna"

Men ännu mer lyckosam än Crump var VMS polske förare Jaroslaw Hampel. Han tog full pott och njöt i fulla drag av det hämningslösa firandet på innerplan.

- Vi förtjänade verkligen att vinna. Vi har gjort en fantastisk säsong. Publiken är helt underbar, säger Jaroslaw Hampel samtidigt som han går ärevarv runt banan och tackar de 8 000 åskådarna som kom tillbaka efter att de dagen innan fått lämna arenan efter skyfallet som drog in över Småland.

VMS hade ett försprång på sex poäng från första finalmatchen i Västervik och få trodde att Västervik skulle kunna knappa in försprånget.

Ännu färre var det som trodde det efter första heatet.

Västerviks Niels-Kristian Iversen hakade i Lee Richardsons bakhjul och åkte in i sargen och blev sedan liggande flera minuter innan han för egen maskin kunde promenera ut i depån.

Fansen stora segrare

Iversen tvingades avbryta SM-finalen och kördes i stället till Eksjö lasarett.

- Han har fått sy ett sår i armen och fått några andra blessyrer omplåstrade men blir utskriven från sjukhuset snart, meddelade Västerviks lagledare Patrik Olsson sent i går kväll.

- Att Iversen inte kunde vara med var ett stort avbräck för oss, säger Olsson.

Inte nog med att Iversen fick kasta in handduken.

Han fick dessutom skulden för vurpan och diskades. I heatet som sedan kördes tog VMS genom Crump och Richardsson en "femetta" - och efter ett heat hade VMS totala finalledning vuxit till hela tio poäng.

Det stora poängmässiga försprånget gjorde att Västervik kunde toppa laget och tog in en del poäng men de var aldrig nära att hota VMS andra SM-guld på tre år.

- Fansen är de stora segrarna. Det har varit väldigt bra speedway i finalen, säger Jason Crump.

Den tredubbla mästaren.

Markus Alexandersson

ARTIKELN HANDLAR OM