Tvärstopp i semi för Andreas Jonsson

Leigh Adams vann VM-deltävlingen i Polen

SPORTBLADET

Australiern Leigh Adams vann den andra VM-deltävlingen i speedway som kördes i polska Leszno före Greg Hancock och Nicki Pedersen, som nu leder VM-serien totalt.

Andreas Jonsson kom till semifinal, men där tog det tvärstopp.

Foto: MARTIN MEISSNER

Leigh Adams har haft Leszno som polsk ligaklubb under många år och kan banan utan och innan. Ändå hade han en del problem i början av tävlingen.

– Sedan jag bytte cykel fungerade allt. Jag avslutade med flera riktigt bra starter, gav aldrig upp. Jag är mycket nöjd. Jag ville verkligen ge något till alla mina supportrar och mitt team, sade Adams som i Sverige kör för Masarna.

”Tuff körning”

Regerande världsmästaren Nicki Pedersen slutade trea men leder nu VM-tabellen sedan Tomasz Gollob inte lyckats nå final. Pedersen blev i semifinalen påkörd av Jason Crump men klarade sig utan skador.

– Det viktiga är att ta poäng, det gjorde jag. Det var tuff körning i semifinalen men det ska vara tufft, sade Pedersen.

Andreas Jonsson startade tävlingen mycket bra. Vann sina båda första heat från bana ett och två. Men efter två heat från bana tre som bara resulterade i en poäng var Jonsson piskad att ta poäng från ytterbana i sista ordinarie heatet. Det lyckades han med, andraplatsen bakom hemmafavoriten Jaroslaw Hampel var vattentät.

Jonsson på femte plats

I lottningen till semifinalen hade Jonsson bana tre och fyra att välja mellan. Han valde ytterbana men fick inte till starten och var aldrig i närheten av att kunna ta en finalplats.

Men Jonsson är ändå bättre med i VM-tabellen än någon gång tidigare. Efter två deltävlingar finns han på femte plats totalt, tolv efter ledande Nicki Pedersen.

Fredrik Lindgren, som missade fredagens träning, inledde med tre raka tredjeplaceringar och såg i det läget inte ut att kunna så semifinal. Det gjorde han inte heller, men Lindgren avslutade i alla fall med två andraplatser.

”Ganska sur”

Hade han vunnit sitt sista heat hade semifinalplatsen varit klar. Nu blev Lindgren i stället nia totalt, precis utanför de åtta semifinalplatserna.

– Jag hade inte de små marginalerna på min sida och det måste jag ha om det ska bli semifinal. I första heatet fungerade inte förgasaren, i andra missade jag starten. Just nu är jag ganska sur, sade Lindgren till TT efter tävlingen.

Nästa VM-deltävling körs på Ullevi i Göteborg den 24 maj.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM