Ullevi – en svensk mardrömsarena

Bara Michanek har vunnit där

Foto: AFTONBLADET
SPORTBLADET

Ullevi står värd för lördagens VM-deltävling i speedway, en bana där bara en svensk förare vunnit: Anders Michanek 1974.

Varken hemmasonen Jan Andersson, Tony Rickardsson eller Ove Fundin fick kliva högst upp på prispallen.

Hemmabana brukar vara en stor fördel i speedway. Ullevi i Göteborg kan knappast sägas vara det för de svenska förarna. Varken Ove Fundin eller Tony Rickardsson lyckades vinna VM på Ullevi.

Anders Michanek, är undantaget. Under 1970-talet var Michanek regent inom svensk speedway och han krönte sin karriär med VM-guld 1974.

– Allt flöt bra för mig under tävlingen på Ullevi fram till sista heatet. Då hade motorn tappat i kompression. Jag testade reservcykeln men ville inte byta och det gick bra i sista heatet också, säger Michanek.

Guldet i Göteborg var Michaneks enda individuellt.

– Jag hade nog gynnats av nuvarande system med VM-deltävlingar eftersom jag var jämn och sällan gjorde en dålig tävling. Samtidigt gillade jag en enda stor final, säger Michanek.

Trimmade fritt

Jan Andersson från Göteborg tog över som nummer ett i Sverige på 1980-talet och vann bland annat fyra SM-guld. Andersson körde fem VM-finaler och var fyra på hemmabanan 1980.

– Jag körde bra, men hade ett dåligt heat. Det jag minns mest är nog att så många kom och gratulerade mig när vi hade efterfest hemma hos mig, säger han.

Eftersom Andersson arbetar som trimmare kan han jämföra hur sporten är i dag jämfört med för 25 år sedan.

– På den tiden var det fri trimning. Det fanns motordelar i titanium, dubbla förgasare och lite annat, så mätt i hästkrafter var det nog ganska likvärdigt med nu. Men jag tror ändå att det går att åka fortare på dagens motorer, säger Andersson.

1991 slog Tony Rickardsson igenom med buller och bång, tog otippat silver på Ullevi och firade med breakdance.

– Vi hade så himla kul den kvällen. Jag körde helt utan press eftersom vi hade en regerande världsmästare i Per Jonsson, det var som en picknick för hela gänget. Motorn jag körde på hade jag fått av pappa (Stig) i födelsedagspresent inför kvalet till finalen, minns Rickardsson.

För dålig bana

Men Rickardsson har också ett synnerligen mörkt minne från Ullevi. För fem år sedan var det han som fick i uppgift att informera storpubliken om att tävlingen skulle ställas in.

– Det var det värsta en organisation gjort mot mig någonsin. De tvingade mig att berätta för att publiken inte skulle riva stadion. Men det var ju funktionärerna och inte jag som hade misslyckats med banprepareringen, säger han.

Rickardsson tog ytterligare en andraplats på Ullevi, i VM-deltävlingen 2002.

Återstår att se om Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren eller Jonas Davidsson kan förbättra den svenska statistiken på lördag.

FAKTA

Anders Michanek

Bor: Grisslehamn.

VM-meriter: VM-guld 1974 på Ullevi.

Team 1974: "Jag hade en kille som hjälpte mig att fylla på olja och metanol. Hade två cyklar med mig och transporterade dem på släpkärra till VM-finalen. På seriematcher hade jag bara en cykel med mig, den satt fast i en anordning på dragkroken."

Ser speedway i dag? "Åker till Hallstavik ibland. Jag tycker det är för många utländska åkare i elitserien."

Jan Andersson

Bor: Göteborg.

VM-meriter: Fyra som bäst 1980 på Ullevi.

Team 1980: "Hade en kille till hjälp i depån. Cyklarna fraktades på släpkärra. Till VM-finalen hade jag två eller tre cyklar med mig."

Ser speedway i dag: "Ganska mycket, jobbar som trimmare och har ett femtiotal kunder. Bland annat VM-förarna Tomasz Gollob och Lukas Dryml. Behöver någon av dem hjälp finns jag på Ullevi, annars blir det tv-soffan."

Tony Rickardsson

Bor: Avesta.

VM-meriter: Sex VM-guld, slog igenom 1991 på Ullevi med silvermedalj.

Team 1991: "Pappa Stig och två mekaniker som hade heltidsjobb vid sidan. Körde cyklarna till tävlingen i en gammal Ford Transit med en soffa som baksäte, hade två hojar med mig."

Ser speedway i dag: "Så mycket jag hinner. Speedway är en fantastisk sport att titta på. Jag kommer att vara på plats på Ullevi på lördag."

Sune Karlsson/TT