Hård kritik mot domaren

”Aldrig varit med om något liknande”.

SPORTBLADET

Känslorna svallade efter VM-deltävlingen i speedway i Cardiff. Måltavlan för ilskan var domaren Marek Wojaczek vars beslut förbryllade många.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, sade Andreas Jonsson.

Foto: Nils Jakobsson
Andreas Jonsson.

Jonsson var en av de förare som Wojaczek hade ett ont öga till. Jonsson hade krånglat sig fram till semifinal men hade då den sämsta startbanan, tredje. Jonsson tog en liten chans i första startförsöket och flög iväg. Domaren stoppade heatet. Samma sak i andra startförsöket, då blev Jonsson varnad.

– Det kändes som jag blev bestulen på slutet av tävlingen. Vad skulle jag gjort? Tittat upp på domaren och väntat på att han skulle vinka iväg mig när alla andra kört iväg? Han ändrade bedömningen helt mellan grundtävlingen och semifinalen. Tyvärr så vet man aldrig vilken nivå han tänkt ha innan tävlingarna, sade Jonsson mycket besviket.

Men uteslutningarna av Leigh Adams och Bjarne Pedersen snackades det ännu mer om efter tävlingen. I båda fallen kom Nicki Pedersen utifrån och träffade respektive förares bakhjul med sitt framhjul vid ingångarna till startsvängen och föll båda gångerna. Adams och Bjarne Pedersen dömdes som vållande till Nicki Pedersens vurpor.

– Skandal, helt otroligt, sade Lindgren. Är det någon som ska bli utesluten är det Nicki båda gångerna. Varken Adams eller Bjarne Pedersen gör något fel, helt normala startsvängar.

Adams och Pedersen var mycket besvikna efteråt, men ingen av dem fick gehör för sina klagomål.

Nicki Pedersen behåller totalledningen i VM-serien men Jason Crump plockade in elva poäng av Pedersens försprång då han vann finalen efter tuff kamp med Greg Hancock. Pedersen vurpade bort en given tredjeplats i finalen.

Efter fem av de elva deltävlingarna är Jonsson sjua totalt 34 poäng efter Pedersen, 18 poäng från bronsmedaljen.

– Det har varit lite upp och ner. Jag känner väl att jag borde tagit ett par poäng mer i varje tävling, summerade Jonsson första delen av VM-serien.

Lindgren gjorde succé i Göteborg men har haft det tyngre i de två senaste tävlingarna. Han ligger åtta totalt.

– Marginalerna har varit mycket mindre än jag trodde de skulle vara. Om man inte har flyt i tävlingarna blir det inte många poäng. Tävlingarna på de små provisoriska banorna har varit svåra och jag vet faktiskt inte om jag har blivit så mycket klokare av dem, sade Lindgren.

Nästa VM-deltävling avgörs i Prag den 2 augusti. Därefter följer Målilla den 16 augusti, hemmaplan för både Jonsson och Lindgren.