Pedersen på väg mot VM-titeln

Svensk missräkning i Bydgoszcz

SPORTBLADET

Kampen om VM-titeln i speedway är med stor sannolikhet avgjord.

Nicki Pedersen blev tvåa i Bydgoszcz bakom Greg Hancock men gjorde ett stort ryck i VM-tabellen och leder med 28 poäng före Jason Crump. Bara en skada kan stoppa Pedersens guldjakt.

För svensk del blev tävlingen en missräkning.

Foto: MARTIN MEISSNER
Nicki Pedersen.

Med två VM-deltävlingar kvar att köra av VM-serien i speedway rusar Nicki Pedersen mot sitt andra raka VM-guld, det tredje totalt.

Pedersen fick ge sig mot hemmahoppet Tomasz Gollob i grundtävlingen men tog revansch i finalen. Gollob och Pedersen hade en inbördes kamp i första sväng av finalen vilket gav Greg Hancock chansen att smita förbi. Den chansen tog Hancock som plockade sin första VM-delseger för säsongen.

Pedersen har tagit sig till final i samtliga VM-deltävlingar för säsongen och hans höga jämna nivå betalade sig bra då Jason Crump missade finalen. Medan Crump hade maskinproblem och irriterat slog ut med armarna såg Pedersen nöjd och samlad ut hela vägen.

– Jag hoppas kunna avgöra VM i Italien under nästa tävling. Jag ville öka min ledning och det gick också bra. Vi har jobbat otroligt bra hela säsongen hela teamet och lyckats hålla fokus, sade Pedersen till SVT24.

Den som bjöd på show var annars hemmahoppet Tomasz Gollob. Hans omkörningar var otroliga men då han missade lite i starten försvann segerchansen.

Ingen av de båda svenskarna, Andreas Jonsson eller Fredrik Lindgren, nådde fram till semifinal.

Jonsson, som har Bydgoszcz som sin polska hemmaplan, plockade åtta poäng under grundtävlingen vilket normalt sett brukar räcka för semifinal. Jonsson hade behövt två poäng i sitt sista heat men fick se de båda australierna Jason Crump och Leigh Adams bakifrån vilket gav respass ur tävlingen. Jonsson är dock kvar på sjunde plats i VM-tabellen.

Fredrik Lindgren hade en totalt nattsvart dag, tog noll poäng. Lindgren började med att köra in i starttejpen, hade ett stopp i ett heat men såg för övrigt inte alls ut att trivas på banan. Resultatet innebar att Lindgren halkade ner till tionde plats i VM-tabellen. De åtta första är garanterade en VM-plats nästa säsong.